Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kremowy sos z pieczonej papryki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka czerwona 4
cebula 1
czosnek 5-6 ząbków
sól do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 2
Ziele angielskie całe Prymat 3 ziarenka
Papryka ostra mielona Prymat szczypta

Porada

Sos paprykowy ma wszechstronne zastosowanie. Idealnie nadaje się do makaronów i jako baza do leczo. Wystarczy tylko inaczej go doprawić

Przepis i sposób przygotowania na: Kremowy sos z pieczonej papryki

Paprykę kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blasze od piekarnika skórką do góry. Pieczemy w 160 stopni C około pól godziny. Wyjmujemy, studzimy i obieramy ze skórki. Blendujemy na gładką masę.
Na patelni szklimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Doprawiamy solą i papryką ostrą. Bierzemy kawałek gazy i kładziemy na niej liście laurowe, ziele angielskie i ząbki czosnku przekrojone na pół. Gazę z przyprawami związujemy w sakiewkę.
Do cebuli dodajemy paprykę i wrzucamy sakiewkę z gazy. Smażymy jeszcze chwilę

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kulinarna Ja 29.03.2015 12:32
Świetny pomysł na sos! Pewnie jest pyszny do kanapek!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak