Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kremowy sos z dynią piżmową i pomidorami z zalewy

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dynia piżmowa 300 g
szynka parmeńska suszona 100 g
pomidory suszone Smak 70 g
olej z suszonych pomidorów 2-3 łyżki
śmietana kremówka 400 g
creme fraiche 200 g
natka pietruszki 2 łyżki
parmezan starty 70 g
makaron 350 g
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kremowy sos z dynią piżmową i pomidorami z zalewy

Kroki postępowania

1
Dynię nie obieraj, jedynie wydrąż pestki, ułóż na blaszce i zapiecz w 200 st. C przez 30 minut. Wyciągnij, zostaw do przestygnięcia. Pokrój w dużą kostkę.
Szynkę pokrój w dużą kostkę, smaż aż zrobi się chrupiąca, na suchej patelni.
Pomidory pokrój w paski i razem z dwoma łyżkami oleju dodaj do przesmażonej szynki. Przesmażaj razem przez ok. 5 minut, mieszaj często by się nie przypaliło.
Krok 1 - Kremowy sos z dynią piżmową i pomidorami z zalewy foto
2
Do podsmażonej szynki dodaj dynię i przesmaż krótko.
Krok 2 - Kremowy sos z dynią piżmową i pomidorami z zalewy foto
3
Na patelnię dodaj śmietankę słodką i crème fraîche, podgrzewaj mieszając przez jakieś 5 minut. Na sam koniec dodaj siekaną pietruszkę. Sos dopraw solą i pieprzem.
Krok 3 - Kremowy sos z dynią piżmową i pomidorami z zalewy foto
4
Makaron ugotuj wg wskazówek na opakowaniu, powinien być al`dente. Trzymaj w cieple do momentu podania. Ciepły makaron podawaj z sosem i startym parmezanem.

Krok 4 - Kremowy sos z dynią piżmową i pomidorami z zalewy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 21.09.2015 09:51
to mi się podoba :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak