Kremowy sernik z nutą mandarynki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • masło

    1/2 kostki czyli 125g
  • mąka pszenna

    300 g ok/ może więcej zależy od typu
  • żółtko jajek

    1 szt
  • wanilia

    1/2 laski - same ziarenka
  • cukier puder

    2 łyżki
  • skórka pomarańczowa

    1 łyżeczka świeża
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki

SER ;

  • ser biały

    1 kg
  • jaja

    7 szt
  • cukier puder

    220 g
  • wanilia

    1/2 laska same ziarenka
  • mandarynki

    5 szt, potrzebny sok i skórka
  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • masło

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kremowy sernik z nutą mandarynki  foto
CIASTO ;
Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto i od razu wylepiamy dno tortownicy o średnicy 24 cm. Wstawiamy do lodówki.
Krok 2 - Kremowy sernik z nutą mandarynki  foto
MASA SEROWA ;
Do miski robota wbijamy żółtka, dodajemy cukier i ucieramy do białości, białka do osobnej miski.
Krok 3 - Kremowy sernik z nutą mandarynki  foto
Do utartych żółtek dodajemy stopniowo masło, ziarenka wanilii, cały czas ubijamy, następnie ser biały, ja juz kupuję w miejscowej mleczarni mielony, jeśli macie inny musicie zmielić 3 razy, nie polecam wiaderkowych, które mają masę dodatków. Ucieramy ok 10 minut jeszcze aż całość stanie się puszysta, masa będzie troszkę grudkowata ale tak może być.
Krok 4 - Kremowy sernik z nutą mandarynki  foto
Na tarce ścieramy skórkę z mandarynek, dobrze wyparzonych, potem wyciskamy sok i dodajemy do masy serowej, razem z suchym proszkiem budyniowym. Dalej miksujemy na srednich obrotach.
Krok 5 - Kremowy sernik z nutą mandarynki  foto
Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek, miksujemy aż do połączenia się.
Krok 6 - Kremowy sernik z nutą mandarynki  foto
Gotową masę serową wykładamy na surowe ciasto kruche, pieczemy 80min w temperaturze 180st. Po wyłączeniu zostawiamy w piekarniku, mi lekko opada, i pęka, nie mam regulowanej temeratury w piekarniku więc pewno dlatego. Ale jest pyszny i kremowy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (27)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dollce 30.01.2016 21:32
Pyszności :)
monikaT83 30.01.2016 19:51
pięknie prezentuje się ten serniczek! dla mnie bomba:)
Agata3 30.01.2016 17:31
idealny ten sernik :)
Beatris 30.01.2016 16:58
Wspaniały serniczek:) Mam ogromną ochotę na kawałeczek:)
noninka77 30.01.2016 15:49
Uwielbiam serniki !
kd045 30.01.2016 15:33
fajny przepis ;)
mirosława4 30.01.2016 15:31
zjadłabym kawałek
JulkaTomeczek 30.01.2016 15:17
Pyszny serniczek ale bym zjadła
norweska20 30.01.2016 15:09
jaki on apatyczny
Bernadeta1 30.01.2016 14:45
wygląda bardzo apetycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat