Przepis i sposób przygotowania na: Kremowy sernik wg. Davida Lebovitza
Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Temperaturę piekarnika zwiększamy do 250 stopni. Ser miksujemy dodając stopniowo cukier aż do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy skórkę cytrynową, sok z cytryny, opcjonalnie ziarenka wanilii lub cukier wanilinowy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do masy serowej dodajemy żółta, mąkę, jogurt i miksujemy. Do masy dodajemy ubite białka i za pomocą łyżki mieszamy dość krótko i wylewamy na podpieczony spód.
Sernik pieczemy ciasto przez 11 minut. Po upływie tego czasu (nie otwierając piekarnika) zmniejszamy temperaturę do 100 stopni. Pieczemy kolejne 40-50 minut. Po upieczeniu sernik zostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Kiedy ciasto będzie miało temperaturę pokojową wstawiamy je do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.