Przepis i sposób przygotowania na: Kremowy, delikatny sernik z mascarpone
Sernik: Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodając po jednym jajku. Do masy dodać twaróg oraz mascarpone, krótko zmiksować do połączenia się składników. Dodać budyń, mąkę oraz olejek pomarańczowy. Składniki krótko zmiksować. Ciasto przelać na podpieczony spód kakaowy i wstawić do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 160 stopni (grzałka dolna). Sernik piec przez ok. 1 godzinę i 25 minut, do czasu, aż boki się zarumienią a środek będzie sprężysty. Po upieczeniu sernik pozostawić na ok. 20 minut przy zamkniętych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić sernik przy uchylonych drzwiczkach do całkowitego wystygnięcia.
Polewa: Składniki polewy podgrzać w kąpieli wodnej. Płynną polewą polać ciasto.
Sernik wstawić do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc.