Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Kremowy, delikatny sernik z mascarpone

5.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna
300 gram
masło
150 gram
cukier puder
125 gram
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
jajko
1 sztuka
proszek do pieczenia
1 1/2 łyżeczka
kakao
1 1/2 łyżka

Sernik

twaróg zmielony
1 kilogram
serek mascarpone
250 gram
jajko
5 sztuka
masło
100 gram
cukier
220 gram
cukier waniliowy
2 łyżeczka
Sklep Prymat
budyń śmietankowy
1 opakowanie
mąka ziemniaczana
1 łyżka
olejek pomarańczowy
2 łyżeczka

Polewa

czekolada mleczna
100 gram
czekolada gorzka
50 gram
mleko
3 łyżka

Porada

Składniki potrzebne do przygotowania sernika (ser, jajka, masło) powinny być w temperaturze pokojowej.

Przepis i sposób przygotowania na: Kremowy, delikatny sernik z mascarpone

Ciasto: Mąkę przesiać z cukrem pudrem, proszkiem, solą i kakao. Dodać schłodzone masło i posiekać. Dodać jajko i ewentualnie odrobinę wody. Zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 45 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim dno formy do pieczenia (36 cm x 26 cm). Ciasto nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku (grzałka góra-dół) przez ok. 20 minut w 180 stopniach.
Sernik: Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodając po jednym jajku. Do masy dodać twaróg oraz mascarpone, krótko zmiksować do połączenia się składników. Dodać budyń, mąkę oraz olejek pomarańczowy. Składniki krótko zmiksować. Ciasto przelać na podpieczony spód kakaowy i wstawić do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 160 stopni (grzałka dolna). Sernik piec przez ok. 1 godzinę i 25 minut, do czasu, aż boki się zarumienią a środek będzie sprężysty. Po upieczeniu sernik pozostawić na ok. 20 minut przy zamkniętych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić sernik przy uchylonych drzwiczkach do całkowitego wystygnięcia.
Polewa: Składniki polewy podgrzać w kąpieli wodnej. Płynną polewą polać ciasto.
Sernik wstawić do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak