Kremowy, delikatny sernik z mascarpone

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    300 gram
  • masło

    150 gram
  • cukier puder

    125 gram
  • sól

    1 szczypta
  • jajko

    1 sztuka
  • proszek do pieczenia

    1 1/2 łyżeczka
  • kakao

    1 1/2 łyżka

Sernik

  • twaróg zmielony

    1 kilogram
  • serek mascarpone

    250 gram
  • jajko

    5 sztuka
  • masło

    100 gram
  • cukier

    220 gram
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczka
  • budyń śmietankowy

    1 opakowanie
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • olejek pomarańczowy

    2 łyżeczka

Polewa

  • czekolada mleczna

    100 gram
  • czekolada gorzka

    50 gram
  • mleko

    3 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: Mąkę przesiać z cukrem pudrem, proszkiem, solą i kakao. Dodać schłodzone masło i posiekać. Dodać jajko i ewentualnie odrobinę wody. Zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 45 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim dno formy do pieczenia (36 cm x 26 cm). Ciasto nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku (grzałka góra-dół) przez ok. 20 minut w 180 stopniach.
Sernik: Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodając po jednym jajku. Do masy dodać twaróg oraz mascarpone, krótko zmiksować do połączenia się składników. Dodać budyń, mąkę oraz olejek pomarańczowy. Składniki krótko zmiksować. Ciasto przelać na podpieczony spód kakaowy i wstawić do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 160 stopni (grzałka dolna). Sernik piec przez ok. 1 godzinę i 25 minut, do czasu, aż boki się zarumienią a środek będzie sprężysty. Po upieczeniu sernik pozostawić na ok. 20 minut przy zamkniętych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić sernik przy uchylonych drzwiczkach do całkowitego wystygnięcia.
Polewa: Składniki polewy podgrzać w kąpieli wodnej. Płynną polewą polać ciasto.
Sernik wstawić do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Ola1984
Składniki potrzebne do przygotowania sernika (ser, jajka, masło) powinny być w temperaturze pokojowej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat