Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
mąka pszenna
300 gram -
masło
150 gram -
cukier puder
125 gram -
sól
1 szczypta -
jajko
1 sztuka -
proszek do pieczenia
1 1/2 łyżeczka -
kakao
1 1/2 łyżka
Sernik
-
twaróg zmielony
1 kilogram -
serek mascarpone
250 gram -
jajko
5 sztuka -
masło
100 gram -
cukier
220 gram -
cukier waniliowy
2 łyżeczka -
budyń śmietankowy
1 opakowanie -
mąka ziemniaczana
1 łyżka -
olejek pomarańczowy
2 łyżeczka
Polewa
-
czekolada mleczna
100 gram -
czekolada gorzka
50 gram -
mleko
3 łyżka
Przepis i sposób przygotowania Kremowy, delikatny sernik z mascarpone
Sernik: Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodając po jednym jajku. Do masy dodać twaróg oraz mascarpone, krótko zmiksować do połączenia się składników. Dodać budyń, mąkę oraz olejek pomarańczowy. Składniki krótko zmiksować. Ciasto przelać na podpieczony spód kakaowy i wstawić do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 160 stopni (grzałka dolna). Sernik piec przez ok. 1 godzinę i 25 minut, do czasu, aż boki się zarumienią a środek będzie sprężysty. Po upieczeniu sernik pozostawić na ok. 20 minut przy zamkniętych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić sernik przy uchylonych drzwiczkach do całkowitego wystygnięcia.
Polewa: Składniki polewy podgrzać w kąpieli wodnej. Płynną polewą polać ciasto.
Sernik wstawić do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Składniki potrzebne do przygotowania sernika (ser, jajka, masło) powinny być w temperaturze pokojowej.![]()
Komentarze (0)