Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kremowy biszkopt

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 5 szt
mąka tortowa 5 łyżek
mąka ziemniaczana 5 łyżek
cukier 150 gram
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Krem truskawkowy:
margaryna 200
cukier puder 1 szklanki
truskawki 2 szklanki
galaretka truskawkowa 1 szt
jajko 5 szt
cukier 8 łyżek
masło 4 łyżki
rum 150 gram
kakao 1 łyżka
Krem: (rumowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Kremowy biszkopt

Kroki postępowania

1
Biszkopt:
Jaja ubiłam z cukrem na puch dodałam przesiane mąki i proszek do pieczenia delikatnie wymieszałam . Formę wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam ciasto . Piekłam w 170 stopniach na środkowym poziomie piekarnika przez 35 minut. Ostudzony biszkopt przekroiłam w poprzek .
Krok 1 - Kremowy biszkopt foto
2
Krem truskawkowy:
Galaretkę przyrządziłam z 1/2 szklanki wody wg przepisu na opakowaniu, ostudziłam do konsystencji półpłynnej . W tym czasie margarynę zmiksowałam z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawałam truskawki, na końcu wlałam galaretkę. Posmarowałam biszkopt przykryłam następnym biszkoptem i do lodówki wstawiłam.
Krok 2 - Kremowy biszkopt foto
3
Krem rumowy:
Jajka ubiłam na parze razem z cukrem, ostudziłam. Masło zmiksowałam na puch. Dodałam masę jajeczną porcjami . Powoli wlewałam rum aby się nie zważyło. Posmarowałam na wierzchu biszkopt. Wstawiłam do lodówki w pojemniku plastikowym specjalnym do ciasta
Krok 3 - Kremowy biszkopt foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta11 26.06.2013 10:51
szybki placek
SmakolykiJoanny 26.06.2013 09:12
Miło że tak mówisz :)
IwonaDD 26.06.2013 09:11
ciasto wygląda idealnie!!! pożeram je wzrokiem !!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak