Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jaja
5 szt -
mąka tortowa
5 łyżek -
mąka ziemniaczana
5 łyżek -
cukier
150 gram -
proszek do pieczenia
1/2 łyżeczki -
Krem truskawkowy:
-
margaryna
200 -
cukier puder
1 szklanki -
truskawki
2 szklanki -
galaretka truskawkowa
1 szt -
jajko
5 szt -
cukier
8 łyżek -
masło
4 łyżki -
rum
150 gram -
kakao
1 łyżka -
Krem:
(rumowy)
Sposób przygotowania
Kroki postępowania
Jaja ubiłam z cukrem na puch dodałam przesiane mąki i proszek do pieczenia delikatnie wymieszałam . Formę wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam ciasto . Piekłam w 170 stopniach na środkowym poziomie piekarnika przez 35 minut. Ostudzony biszkopt przekroiłam w poprzek .
Galaretkę przyrządziłam z 1/2 szklanki wody wg przepisu na opakowaniu, ostudziłam do konsystencji półpłynnej . W tym czasie margarynę zmiksowałam z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawałam truskawki, na końcu wlałam galaretkę. Posmarowałam biszkopt przykryłam następnym biszkoptem i do lodówki wstawiłam.
Jajka ubiłam na parze razem z cukrem, ostudziłam. Masło zmiksowałam na puch. Dodałam masę jajeczną porcjami . Powoli wlewałam rum aby się nie zważyło. Posmarowałam na wierzchu biszkopt. Wstawiłam do lodówki w pojemniku plastikowym specjalnym do ciasta
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się