Kremowy biszkopt

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    5 szt
  • mąka tortowa

    5 łyżek
  • mąka ziemniaczana

    5 łyżek
  • cukier

    150 gram
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • Krem truskawkowy:

  • margaryna

    200
  • cukier puder

    1 szklanki
  • truskawki

    2 szklanki
  • galaretka truskawkowa

    1 szt
  • jajka

    5 szt
  • cukier

    8 łyżek
  • masło

    4 łyżki
  • rum

    150 gram
  • kakao

    1 łyżka
  • Krem:

    (rumowy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kremowy biszkopt foto
Biszkopt:
Jaja ubiłam z cukrem na puch dodałam przesiane mąki i proszek do pieczenia delikatnie wymieszałam . Formę wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam ciasto . Piekłam w 170 stopniach na środkowym poziomie piekarnika przez 35 minut. Ostudzony biszkopt przekroiłam w poprzek .
Krok 2 - Kremowy biszkopt foto
Krem truskawkowy:
Galaretkę przyrządziłam z 1/2 szklanki wody wg przepisu na opakowaniu, ostudziłam do konsystencji półpłynnej . W tym czasie margarynę zmiksowałam z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawałam truskawki, na końcu wlałam galaretkę. Posmarowałam biszkopt przykryłam następnym biszkoptem i do lodówki wstawiłam.
Krok 3 - Kremowy biszkopt foto
Krem rumowy:
Jajka ubiłam na parze razem z cukrem, ostudziłam. Masło zmiksowałam na puch. Dodałam masę jajeczną porcjami . Powoli wlewałam rum aby się nie zważyło. Posmarowałam na wierzchu biszkopt. Wstawiłam do lodówki w pojemniku plastikowym specjalnym do ciasta

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Marta11 26.06.2013 10:51
szybki placek
SmakolykiJoanny 26.06.2013 09:12
Miło że tak mówisz :)
IwonaDD 26.06.2013 09:11
ciasto wygląda idealnie!!! pożeram je wzrokiem !!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat