Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kremówki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

masło 1 szt
sól 1 łyżeczka
kwaśna śmietana 5 łyżek
mąka pszenna 230 g

krem

mleko 1 litr
mąka pszenna 4 łyżki
mąka ziemniaczana 4 łyżki
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
cukier 5-6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Kremówki

Mąkę przesiać ,dodać masło i posiekać ,dołożyć śmietany i zagnieść ciasto . Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę lub dłużej .
Wyjąc ,rozwałkować na dwa placki . Włożyć do wysmarowanej blaszki .
Piec w 180 około 20 minut na złoty kolor .
Zagotować 1/2 litra mleka a do pozostałego mleka dodać cukier ,jajko ,żółtko , mąki obie . W gorącym kremem .mieszać i wlać na gotujące mleko i zagotować .Placki przełożyć wystudzić , włożyć do lodówki aby stężało . Po wierzchu posypać cukrem pudrem .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 21.06.2017 21:00
lubie kremówki :)
ania2610 19.06.2017 12:34
chętnie bym taką zjadła
Renata9 18.06.2017 21:27
Chętnie bym zjadła na deser
halina17 18.06.2017 20:38
Dobre ciasto.
adelajda 18.06.2017 19:05
super ciasto
Aleksandra/Olcia 18.06.2017 18:15
moje ulubione
Ania67 18.06.2017 14:23
Uwielbiam to ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak