Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kremówka.

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki ciasta

mąka tortowa 25 dag
masło lub margaryna 25 dag
jajko 1 sztuka
śmietana 12% pół szklanki

Krem

żółtko jajek 2 sztuki
jajko 1 sztuka
cukier 1 szklanka
mleko 2 i pół szklanki
mąka pszenna 5 łyżek
cukier waniliowy 2 sztuki

Dodatkowo

cukier puder 2-3 łyżki

Porada

Ciasto trochę w trakcie pieczenia się skurczy więc warto rozciągnąć go na boki formy do pieczenia.

Przepis i sposób przygotowania na: Kremówka.

1. Ciasto:z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć na godzinę do lodówki.Następnie ciasto podzielić na dwie części,rozwałkować i wyłożyć nim blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm.Ciasto nakłuć widelcem i piec przez około 45 minut,w temperaturze 170 stopni.Pod kremówkę nie nie dajemy pergaminu.
2. Krem:odlać 1 szklankę mleka.Resztę mleka zagotować z cukrami waniliowymi i połową cukru.Jedno jajko i dwa żółtka utrzeć z resztą cukru, dodać mąkę i szklankę zimnego mleka,dokładnie zmiksować.Wlać na gorące mleko przez sitko ciągle mieszając,uważając aby krem się nie przypalił. Chwilę gotować do zgęstnienia cały czas mieszając.
3.Zimne placki przełożyć letnim kremem.Posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 08.07.2015 07:23
Dziękuję:)
Ada-Gaba 25.01.2015 23:00
bardzo lubię
gusia1000 25.01.2015 22:51
Widać, że jest pyszna.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak