Przepis i sposób przygotowania na: Kremówka z kremem waniliowo-czekoladowym
W między czasie przygotowujemy kremy. Do większego garnka wlewamy 2/3 mleka i gotujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i pszenną. W tym samym czasie w misce ubijamy jajka z cukrem, na koniec dodajemy do ubitych jajek aromat waniliowy, mleko (z wymieszaną mąką) i mieszamy dokładnie aby składniki dobrze się połączyły. Masę dodajemy do gotującego się mleka i jak zacznie bulgotać zmniejszamy ogień i gotujemy( 4 minuty) , cały czas mieszając aby krem się nie przepalił. Odkładamy krem w chłodne miejsce aby dobrze się wystudził.
Dobrze wystudzony krem ucieramy z serkiem mascarpone.
Przygotowujemy krem czekoladowy. Czekoladę siekamy i roztapiamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Następnie ubijamy schłodzoną śmietankę na sztywno, pod koniec dodając śmietanfix wymieszany z cukrem. Do śmietany dodajemy schłodzoną, roztopioną czekoladę cały czas ubijając.
Na jedno ciasto wykładamy (na spód) krem czekoladowy, następnie krem smarujemy delikatnie konfiturę malinową a na to wykładamy krem waniliowy. Całość przykrywamy drugim ciastem francuskim . Posypujemy cukrem pudrem i kroimy na kwadraty.