Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kremówka z kremem waniliowo-czekoladowym

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 2 opakowania
mleko 1 litr
jajko 4
mąka pszenna 14 dag
cukier 14 dag
mąka ziemniaczana 1 łyżka
aromat waniliowy
serek mascarpone 250 g
śmietana kremówka 500 ml
czekolada gorzka 150 g
cukier puder 2 łyżki
śmietanfix
konfitura malinowa

Przepis i sposób przygotowania na: Kremówka z kremem waniliowo-czekoladowym

Ciasta do kremówki pieczemy z gotowego ciasto francuskiego – jeśli jest mrożone to wcześniej rozmrażamy tak aby ciasto było miękkie. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Duże ciasto francuskie dzielimy na dwie części. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto na blachę, widelcem nakłuwamy delikatnie ciasto, aby nie rosło w górę i pieczemy około 20 minut. Jeśli mimo nakłucia ciasto będzie rosło za bardzo, to wtedy nakłuwamy ciasto w trakcie pieczenia. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.

W między czasie przygotowujemy kremy. Do większego garnka wlewamy 2/3 mleka i gotujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i pszenną. W tym samym czasie w misce ubijamy jajka z cukrem, na koniec dodajemy do ubitych jajek aromat waniliowy, mleko (z wymieszaną mąką) i mieszamy dokładnie aby składniki dobrze się połączyły. Masę dodajemy do gotującego się mleka i jak zacznie bulgotać zmniejszamy ogień i gotujemy( 4 minuty) , cały czas mieszając aby krem się nie przepalił. Odkładamy krem w chłodne miejsce aby dobrze się wystudził.

Dobrze wystudzony krem ucieramy z serkiem mascarpone.

Przygotowujemy krem czekoladowy. Czekoladę siekamy i roztapiamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Następnie ubijamy schłodzoną śmietankę na sztywno, pod koniec dodając śmietanfix wymieszany z cukrem. Do śmietany dodajemy schłodzoną, roztopioną czekoladę cały czas ubijając.

Na jedno ciasto wykładamy (na spód) krem czekoladowy, następnie krem smarujemy delikatnie konfiturę malinową a na to wykładamy krem waniliowy. Całość przykrywamy drugim ciastem francuskim . Posypujemy cukrem pudrem i kroimy na kwadraty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 27.01.2014 16:01
cudo, naprawdę cudna jest
Margo1 19.06.2013 16:04
apetycznie wygląda
aisoglam 31.01.2013 20:39
Apetycznie się prezentuje :)
justys759 31.01.2013 20:18
mmm pychota!
PaniMISIOWA 31.01.2013 19:56
pięknie się prezentuje
Cukiereczek13 31.01.2013 19:50
wygląda bosko ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak