Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
masło
1/4 kg -
mąka
1/4 kg -
żółtko jajek
1 szt. -
szczypta soli
-
woda
1/2 szklanki -
Składniki na bitą śmietanę:
-
śmietana kremowa 30%
1/2 litra -
cukier puder
2 łyżki -
cukier waniliowy
1 szt. -
Składniki na krem waniliowy:
-
mleko
2 szklanki -
cukier
3/4 szklanki -
jaja
3 szt. -
żółtko jajek
3 szt. -
mąka pszenna
1/2 szklanki -
masło
2 łyżki -
cukier waniliowy
1 szt.
Sposób przygotowania
Kroki postępowania
Masło zagnieść z 1/5 mąki, uformować kostkę i ochłodzić. Z pozostałej mąki, żółtka, wody i szczypty soli zagnieść ciasto o takiej gęstości jak masło z mąką. Chłodzić przez 20 minut. Zimne ciasto rozwałkować w prostokąt.
Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Do pszennej mąki dodać cukier, całe jajka i żółtka, dokładnie wymieszać, wlewać gotujące mleko, ciągle mieszając i zagotować. Po całkowitym ostudzeniu dodać masło i mieszać do chwili uzyskania jednolitej masy.
Mocno ochłodzoną śmietankę ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Komentarze (15)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (5)