Kremówka Wiedeńska

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    1/4 kg
  • mąka

    1/4 kg
  • żółtko jajek

    1 szt.
  • szczypta soli

  • woda

    1/2 szklanki
  • Składniki na bitą śmietanę:

  • śmietana kremowa 30%

    1/2 litra
  • cukier puder

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 szt.
  • Składniki na krem waniliowy:

  • mleko

    2 szklanki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • jaja

    3 szt.
  • żółtka

    3 szt.
  • mąka pszenna

    1/2 szklanki
  • masło

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kremówka  Wiedeńska foto
Wykonanie kremówki Wiedeńskiej;
Masło zagnieść z 1/5 mąki, uformować kostkę i ochłodzić. Z pozostałej mąki, żółtka, wody i szczypty soli zagnieść ciasto o takiej gęstości jak masło z mąką. Chłodzić przez 20 minut. Zimne ciasto rozwałkować w prostokąt.
Krok 2 - Kremówka  Wiedeńska foto
Na środku położyć kostkę ciasta z masła i mąki, przykryć przeciwległymi bokami i rozwałkować na prostokąt o grubości 2 cm. Ponownie złożyć przeciwległe boki do środka a później na połowę i rozwałkować. Składanie kopertowe powtórzyć czterokrotnie po każdym złożeniu ciasto wstawić na 15-20 min do lodówki. W końcu rozwałkować w kształcie prostokąta o grubości 0,5 cm i ułożyć na blaszce.
Krok 3 - Kremówka  Wiedeńska foto
Piec w temperaturze 200 stopni na kolor jasnobrązowy.
Krok 4 - Kremówka  Wiedeńska foto
Wykonanie kremu waniliowego:
Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Do pszennej mąki dodać cukier, całe jajka i żółtka, dokładnie wymieszać, wlewać gotujące mleko, ciągle mieszając i zagotować. Po całkowitym ostudzeniu dodać masło i mieszać do chwili uzyskania jednolitej masy.
Krok 5 - Kremówka  Wiedeńska foto
Wykonanie bitej śmietany:
Mocno ochłodzoną śmietankę ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Krok 6 - Kremówka  Wiedeńska foto
Upieczone ciasto francuskie przekroić na dwie równe części, jedną połowę posmarować kremem waniliowym, następnie warstwą bitej śmietany. Całość przykryć drugą połowa ciasta, posypać cukrem pudrem.
Krok 7 - Kremówka  Wiedeńska foto
Kroić w prostokąty o dowolnej wielkości.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ivonne 30.12.2013 15:22
Bardzo lubie kremowki
Katarzyna34 24.11.2013 16:29
smakowicie wygląda
Kuchenka 24.11.2013 09:12
Cudne ciacho, pychotka
Łucja 23.11.2013 23:20
pyszności :) piekłam wczoraj :)
Michał2 23.11.2013 21:28
bardzo lubię to ciasto:)
gusia1000 23.11.2013 16:45
Warto taką robić.
Anna133 23.11.2013 16:10
jeszcze nie robiłam sama takeigo ciasta
cukiereczek 23.11.2013 15:57
jaka puszysta
Agata3 23.11.2013 15:56
mniam aż ślinka leci :)
norweska20 23.11.2013 15:52
uwielbiam takie ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat