Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kremówka Wiedeńska

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 1/4 kg
mąka 1/4 kg
żółtko jajek 1 szt.
szczypta soli
woda 1/2 szklanki
Składniki na bitą śmietanę:
śmietana kremowa 30% 1/2 litra
cukier puder 2 łyżki
cukier waniliowy 1 szt.
Składniki na krem waniliowy:
mleko 2 szklanki
cukier 3/4 szklanki
jaja 3 szt.
żółtko jajek 3 szt.
mąka pszenna 1/2 szklanki
masło 2 łyżki
cukier waniliowy 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Kremówka Wiedeńska

Kroki postępowania

1
Wykonanie kremówki Wiedeńskiej;
Masło zagnieść z 1/5 mąki, uformować kostkę i ochłodzić. Z pozostałej mąki, żółtka, wody i szczypty soli zagnieść ciasto o takiej gęstości jak masło z mąką. Chłodzić przez 20 minut. Zimne ciasto rozwałkować w prostokąt.
Krok 1 - Kremówka  Wiedeńska foto
2
Na środku położyć kostkę ciasta z masła i mąki, przykryć przeciwległymi bokami i rozwałkować na prostokąt o grubości 2 cm. Ponownie złożyć przeciwległe boki do środka a później na połowę i rozwałkować. Składanie kopertowe powtórzyć czterokrotnie po każdym złożeniu ciasto wstawić na 15-20 min do lodówki. W końcu rozwałkować w kształcie prostokąta o grubości 0,5 cm i ułożyć na blaszce.
Krok 2 - Kremówka  Wiedeńska foto
3
Piec w temperaturze 200 stopni na kolor jasnobrązowy.
Krok 3 - Kremówka  Wiedeńska foto
4
Wykonanie kremu waniliowego:
Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Do pszennej mąki dodać cukier, całe jajka i żółtka, dokładnie wymieszać, wlewać gotujące mleko, ciągle mieszając i zagotować. Po całkowitym ostudzeniu dodać masło i mieszać do chwili uzyskania jednolitej masy.
Krok 4 - Kremówka  Wiedeńska foto
5
Wykonanie bitej śmietany:
Mocno ochłodzoną śmietankę ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Krok 5 - Kremówka  Wiedeńska foto
6
Upieczone ciasto francuskie przekroić na dwie równe części, jedną połowę posmarować kremem waniliowym, następnie warstwą bitej śmietany. Całość przykryć drugą połowa ciasta, posypać cukrem pudrem.
Krok 6 - Kremówka  Wiedeńska foto
7
Kroić w prostokąty o dowolnej wielkości.
Krok 7 - Kremówka  Wiedeńska foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ivonne 30.12.2013 15:22
Bardzo lubie kremowki
Katarzyna34 24.11.2013 16:29
smakowicie wygląda
Kuchenka 24.11.2013 09:12
Cudne ciacho, pychotka
Łucja 23.11.2013 23:20
pyszności :) piekłam wczoraj :)
Michał2 23.11.2013 21:28
bardzo lubię to ciasto:)
gusia1000 23.11.2013 16:45
Warto taką robić.
Anna133 23.11.2013 16:10
jeszcze nie robiłam sama takeigo ciasta
cukiereczek 23.11.2013 15:57
jaka puszysta
Agata3 23.11.2013 15:56
mniam aż ślinka leci :)
norweska20 23.11.2013 15:52
uwielbiam takie ciacho
lara 23.11.2013 15:30
apetycznie się prezentuje!
Marta11 23.11.2013 15:20
smaczne kremowki
Janina 23.11.2013 14:58
Ale "bomba" ciacho;)
IZABELA29 23.11.2013 14:55
zachęcasz do zrobienia
Gracer 23.11.2013 14:45
uwielbiam kremówki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak