Przepis i sposób przygotowania na: Kremówka tradycyjna
2-ciasto: 1 szklankę mąki, całe jajo i 2łyżki śmietany - zagnieść ciasto.
Ciasto z jajkiem rozwałkować, naskubać na to ciasto z margaryną i rozsmarować ciepłym nożem. Zwinąć w roladę i przekroić na dwie części. Delikatnie rozwałkować na wielkość deki. Upiec na złoty kolor.Wyłożyć na deski. Jeden placek pokroić na kawałki-porcje.
Krem:
Ugotować 3 szklanki mleka.Ubić 5 całych jaj ze szklanką cukru, cukrem waniliowym dodać 3 łyżki mąki zwykłej i 3 łyzki mąki ziemniacznej.Do masy jajecznej wlać wrzące mleko, postawić na palniku, gotować ciągle mieszając do zgęstnienia. Gorący krem wyłożyć na cały placek, przykryć kawałkami. Posypać cukrem pudrem. Kremóweczka najlepsza jest świeża, jeszcze ciepła. Prosta w wykonaniu. Ciasto wałkuje się obojętnie w krórą stronę, delikatnie tak,żeby rozwałkowaćna wielkość blachy.
Życzę smacznego ;)