Kremówka owocówki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    50 dag
  • woda

    pół szklanki
  • jajko

    3 sztuki
  • sól

    1 szczypta
  • olej

    1 łyżka
  • Krem:

  • żółka

    8 sztuk
  • mąka krupczatka

    30 dag
  • cukier

    30 dag
  • mleko

    1 litr
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • masło

    1 kostka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CIASTO: Mąkę wymieszać z solą olejem, jajkami i wodą. Wszystko wyrobić na ciasto. Posypać mąką i odstawić na ok. 20 minut. Ciasto podzielić na pół. Blachę wysmarować masłem. Jedną połowę rozwałkować i wyłożyć na blachę. Porobić dziurki widelcem po cieście. Piec w 200 st. przez ok. 40-45 minut. Tak samo postąpić z drugą połową.

KREM: Do miski dać żółtka i cukry. Utrzeć, dodać pomału przesianą przez sito mąkę. Mleko ugotować. Wlewać pomału do kremu. Mieszać łyżką aż zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia. Utrzeć masło. Dodawać po trochu kremu i ucierać razem. Wyłożyć zimny krem na jedną połowę ciasta. Przykryć drugą połową. Posypać cukrem pudrem. Pociąć na kawałki, wyłożyć na talerzyki albo tekturowe deseczki cukiernicze.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Magdalena/smiecha13 29.09.2012 16:01
muszą być przepyszne ,chętnie zrobie.
Magdalena1110 11.04.2012 08:37
pyszności
eli82 22.03.2012 18:16
mniam
1j1o1l1a1 02.03.2012 16:28
baaardzo kremowa :)
anja3107 02.03.2012 10:21
uwielbiam kremówki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat