kremówka maślana

kremówka maślana

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    300 gram
  • cukier pude

    100 gram
  • śmietana

    3 łyżki
  • masło

    200 gram
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • mleko 2%

    0,6 litra
  • jajko

    5 sztuk
  • cukier

    220 gram
  • masło 250 g

    140 gram
  • mąka tortowa

    120 gram
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania kremówka maślana

Mąkę, masło cukier puder, śmietanę i żółtko zagniatamy jak na kruche ciasto. Wsadzamy je do lodówki na około 30 minut. Następnie dzielimy ciasto na 2 części i jedną część kładziemy na blachę. Pieczemy przez kwadrans w temperaturze 180 stopni. Pozostałe składniki użyjemy do robienia masy budyniowej. Cukier, mąkę, i jajka mieszamy w szklane mleka. Pozostałe mleko gotujemy mieszając. Gdy mleko będzie się gotować wlewamy wszystkie składniki i mieszamy przez 3 minuty. Masło miksujemy dodając gotowy budyń. Ubijemy do momentu aż masa będzie puszysta i miękka. Następnie krem kładziemy na ostudzone ciasto i wsadzamy do lodówki na 2 godzimy. Kremówkę można posypać cukrem pudrem lub kokosem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

barbara11561 14.11.2013 14:55
pyszny deser:)
Margo1 25.06.2013 21:29
strasznie apetyczna
eliza135 18.11.2012 19:48
palce lizać
Monika58 10.10.2012 12:39
smaczne
1j1o1l1a1 16.08.2012 16:41
pyszności
Agnieszka91 16.08.2012 14:16
Poproszę o kawałek...
halina17 16.08.2012 13:37
Pyszna kremówka , uwielbiam.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat