Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z szynką

4.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Smaczny i kolorowy obiad - risotto z szynką, paprykami i pieczarkami. Polecam - wypróbujcie. 

Składniki:

ryż 1 szklanka
papryka czerwona 0,5 sztuki
pieczarki 4 sztuki
por 1 sztuka
bulion 2 szklanki
szynka 10 dag
natka pietruszki
papryka żółta 0,5 sztuki
masło 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
oliwa 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z szynką

Tym razem przepis na risotto w moim autorskim wykonaniu. Do jego przygotowania wykorzystałam produkty dostępne w domu - szynkę, kolorowe papryki i pieczarki. Oczywiście możecie zmienić proporcje dodawanych składników oraz uzupełnić listę o swoje ulubione warzywa. 

Ryż płuczemy w wodzie.

Na patelni na oliwie podsmażamy ząbek czosnku, gdy zacznie brązowieć wyrzucamy go. Na patelnię wsypujemy ryż i smażymy go ok. 5 minut.

Papryki kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki i pora w cienkie plasterki. Warzywa dodajemy do ryżu. Mieszamy, smażymy ok. 3 minut. Wlewamy bulion 2 szklanki i nakrywamy pokrywką. Dusimy aż ryż wchłonie bulion. Pod koniec dodajemy pokrojona szynkę i posiekana natkę pietruszki. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i łyżką masła. 

Do przygotowania dania może wykorzystać warzywa i składniki, których np. kupiliście za dużo i teraz nie wiecie co z nimi zrobić. Jeśli z obiadu zostało Wam mięso drobiowe, kawałki kurczaka to również możecie je dodać do tego risotto. Ristotto to jedno z tych dań, które idealnie współgrają z trendem zero waste. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak