Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KREMOWE RISOTTO Z GRZYBAMI LEŚNYMI

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż arborio 200 g
grzyby leśne 200 g
czosnek 1 ząbek
szalotka 1 sztuka
Bulion grzybowy 3/4 litra
parmezan starty 100 g
natka pietruszki 1 łyżka
oliwa
sól
pieprz
wino białe wytrawne 150 ml

Przepis i sposób przygotowania na: KREMOWE RISOTTO Z GRZYBAMI LEŚNYMI

Rozgrzać głęboką patelnie,wlać oliwę i mocno rozgrzać. Zeszklić czosnek drobno pokrojony. Wyjąć czosnek i zeszklić szalotkę z grzybkami. Dodać ryż i przesmażyć.Dodać wino i odczekać aż wino odparuje.Po jednej łyżce wazowej wlewamy bulionu grzybowego i mieszamy aż bulion zostanie wchłonięty przez ryż. Troszkę czasu nam to zajmie ale naprawdę warto. Buliony dolewamy do momentu aż ryż będzie al dente.Wsypujemy parmezan,mieszamy.
Podajemy od razu,posypane natką pietruszki

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 27.11.2013 22:25
pyszne danie
MagdaXXX 12.11.2013 13:13
własnoręcznie zbierana mieszanka grzybków głównie borowiki i podgrzybki w tym przepisie mrożone
SmacznaPyza 11.11.2013 18:20
jakich grzybów konkretnie użyłaś ? pytam bo słabo widać dwa kawałeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak