Przepis i sposób przygotowania na: Kremowe risotto dyniowe z dodatkiem amaretto
-Na patelni rozgrzać oliwę z łyżką masła, dodać ryż i mieszając krótko podsmażyć.
-Wlać wino i gotować do odparowania alkoholu.
-Wrzucić pokrojoną dynię, wymieszać i zalać gorącą wodą tak, aby przykryła powierzchnię ryżu.
-Posolić do smaku.
-Kontynuować gotowanie na małym ogniu uzupełniając płyn w miarę wchłaniania go przez ryż.
-Po upływie 15-20 min. gotowania , kiedy ryż jest już miękki / al dente/, a risotto staję się gęste i kremowe dodać pokruszone biszkopty i starty ser ,starannie wymieszać.
-Naczynie zdjąć z ognia.
-Do gorącego ryżu dodać łyżkę masła i serek kremowy, doprawić do smaku pieprzem i energicznie wymieszać.
-Gorące risotto nakładać na talerze.
-Ozdobić migdałami.