Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kremowe masło orzechowe

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

orzeszki ziemne 200 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
cukier puder 2 łyżeczki
masło 1 łyżeczka
cynamon Prymat 1/4 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kremowe masło orzechowe

Orzeszki obieramy ze skorupek i łupinek.
Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy posiekane orzechy (wystarczy, jeśli posiekamy je na 2-3 części), solimy.
Smażymy do złocistego koloru.

Przekładamy do blendera. Dodajemy cukier, cynamon i gałkę. Doprawiamy do smaku.
Blendujemy.

Całość trzymamy w pojemniczku w lodówce maksymalnie 4 miesiące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 03.03.2015 07:50
bardzo dobre
Magdalena Rysińska 03.03.2015 07:04
Kalorii sporo- owszem, ale pamiętajcie proszę, że są te te zdrowe kalorie, bo pochodzące z białka (aż 25g na 100g orzechów) no i oczywiście zdrowe tłuszcze :) Lepiej odmówić sobie margaryny na kanapkę a smarnąć ją masłem orzechowym. To jest zdrowe, bo domowe i bez dodatków. Można je wykonać także bez podpiekania orzechów na patelni. Tylko obrać, przyprawić i zblendować na jednolitą masę. Na moim maśle po 3 miesiącach w lodówce zaczął wytrącać się olej: zastanawiałam się nawet czy by go nie zlać i większej ilości nie wykorzystać do smażenia, ale nie zdążyłam, bo masło zostało skonsumowane :)
luna76 02.03.2015 19:20
muszę sobie takie zrobić :)
kloruś 02.03.2015 19:05
chętnie bym skosztowała!
joanna43 02.03.2015 18:24
koniecznie mszę spróbować
molanka 02.03.2015 17:16
ciekawy pomysł
Kolorowa 02.03.2015 17:08
domowe najlepsze !
mirosława4 02.03.2015 16:54
ciekawy przepis warty wypróbowania
agnieszka214 02.03.2015 16:08
bardzo fajny pomysł nigdy takich nie próbowałam
Futka 02.03.2015 15:06
Uwielbiam masło orzechowe! Twoja propozycja zapowiada się bardzo smakowicie, a także aromatycznie poprzez dodatek cynamonu i gałki muszkatołowej. Koniecznie muszę wypróbować :)
marcia7 02.03.2015 14:54
domowego jeszcze nie jadałam
Betina#45 02.03.2015 14:31
Ale słodkość ! pycha
Marta Ryżek-Kalkowska 02.03.2015 14:30
coś co lubię -tylko kalorii sporo, ale co tam!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak