Kremowe fondue serowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śmietana 30%

    400 ml
  • białe wino

    100 ml
  • ser gorgonzola

    100 g
  • brie

    200 g
  • ser maasdamer

    100 g
  • ser żółty

    100 g
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • papryka słodka mielona

    1 szczypta
  • ser żółty

    200 (dojrzewający)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śmietankę doprowadzić do wrzenia i dodać wino.Następnie dodać pokrojone sery i mieszać aż do momentu,kiedy się nie rozpuszczą.Za pomocą blendera zmiksować całość na jednolitą konsystencję.Masę zagęszczamy mąką ziemniaczaną i doprawiamy do smaku mieloną papryką.

Fondue najlepiej smakuje z pieczywem czosnkowym bądź grzankami serowymi,ale śmiało można podać do niego wszelkie warzywa ( również pieczone ziemniaczki). Fajnie,gdy dodatki mają intensywny smak.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 29.08.2013 09:34
nie robiłam jeszcze takich pyszności
ewa78 04.02.2013 10:19
Wygląda naprawdę wyjątkowo-przepis do wypróbowania zwłaszcza na Walentynki.Dziękuję
kochanyptysiu 04.02.2013 10:13
Powiem wam,że wyszło bardzo kremowe a smak mimo,że delikatny to bardzo serowy:)
SmakolykiJoanny 04.02.2013 07:24
Zgłoszenie przyjęte do konkursu
aisoglam 03.02.2013 23:04
Pysznie!
manaika 03.02.2013 22:09
super
Milena87 03.02.2013 21:58
chciałabym takie spróbować:)
Iwka 03.02.2013 21:56
pycha
angelika14 03.02.2013 21:53
pyszności- chętnie zrobię dla moich milusińskich
owca441 03.02.2013 21:06
super uczta

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat