Kremowa zupa ze słonecznikiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    1 sztuka
  • marchewka

    1 sztuka (duża)
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler

    kawałek
  • bulion warzywny

    1 l
  • tortellini

    20 dag
  • serek topiony

    20 dag
  • mielony kminek Prymat

    szczypta
  • sól do smaku

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • ziele angielskie całe

  • liście laurowe Prymat

  • masło

    2 łyżki
  • słonecznik łuskany

    4 łyżki
  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, dodać startą na grubych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler. Warzywa zlać bulionem, dodać przyprawy (kminek, ziele angielskie, liść laurowy) Kiedy zupa zacznie się gotować wrzucić tortellini. Ugotować. Na kilka minut przed końcem dodać pokrojony serek topiony, mieszać aby się roztopił. (Można też serek rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody). Doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać posypaną uprażonym słonecznikiem (ok.1/2 łyżeczki na talerz) i posypaną natką pietruszki.
Hrabina w kuchni
Do zupy użyłam serka topionego ze słonecznikiem oraz tortellini z szynką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Gracer 10.02.2015 21:38
smaczny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat