Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kremowa zupa ze słonecznikiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 sztuka
marchewka 1 sztuka (duża)
pietruszka 1 sztuka
seler kawałek
bulion warzywny 1 l
tortellini 20 dag
serek topiony 20 dag
Kminek mielony Prymat szczypta
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
masło 2 łyżki
słonecznik łuskany 4 łyżki
natka pietruszki

Porada

Do zupy użyłam serka topionego ze słonecznikiem oraz tortellini z szynką.

Przepis i sposób przygotowania na: Kremowa zupa ze słonecznikiem

Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, dodać startą na grubych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler. Warzywa zlać bulionem, dodać przyprawy (kminek, ziele angielskie, liść laurowy) Kiedy zupa zacznie się gotować wrzucić tortellini. Ugotować. Na kilka minut przed końcem dodać pokrojony serek topiony, mieszać aby się roztopił. (Można też serek rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody). Doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać posypaną uprażonym słonecznikiem (ok.1/2 łyżeczki na talerz) i posypaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gracer 10.02.2015 21:38
smaczny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak