KREMOWA ZUPA Z PORÓW

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • por (biała część)

    3 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • bulion

    500 mililitrów
  • śmietana 30%

    1/2 szklanki
  • żółtko surowe

    1 sztuka
  • sok z cytryny

    1/2 sztuki
  • masło

    2 łyżki
  • mąka

    3 łyżki
  • cukier

    1/2 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa mielona

    1/2 łyżeczki
  • sól do smaku

  • pieprz czarny mielony

  • łosoś wędzony

    do podania
  • koperek

    do podania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pory przekrawam wzdłuż i myję dokładnie, najlepiej pod bieżącą wodą aby usunąć wszystkie ziarnka piasku. Następnie kroję je na cienkie plasterki a cebulę w kostkę, zalewam 2 szklankami wody dodaję 1/2 łyżeczki soli, cukier oraz gałkę muszkatołową. Gotuję pod przykryciem 20-25 minut a następnie całość blenduję lub przecieram przez sitko. Na patelni rozpuszczam masło, dodaję mąkę i mieszam energicznie, gdy mąka połączy się z masłem i zrobi się szklista rozprowadzam ją bulionem, całość dodaję do zmiksowanych porów. Stawiam na małym gazie wlewam śmietanę wymieszaną z żółtkiem oraz sok z cytryny, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Po dodaniu żółtka zupie nie powinno się już pozwolić zagotować a jedynie podgrzewać pilnując temperatury.

Smacznego !

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 01.02.2016 11:25
wyśmienita zupa
iziona 21.10.2015 20:07
Moje smaki i cudne zdjęcie
zChatyNaKoncuWsi 21.10.2015 14:01
Jest naprawde pyszna :)
Madzai 20.10.2015 18:53
Pyszna zupka
ilka01 20.10.2015 18:00
pychota :)
Jadwiga/Jaga85 20.10.2015 16:25
Pyszna zupka!
W poszukiwaniu inspiracji 20.10.2015 16:23
Pięknie podany kremik ;)
adelajda 20.10.2015 16:22
Lubię por, zupkę też lubię :)
Łukasz15 20.10.2015 14:45
Świetna zupka
VioletoweKucharzenie 20.10.2015 14:06
piękne zdjęcie i ciekawy przepis:-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat