Kremowa zupa z kurek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurki

    30 dag
  • ziemniaki

    2
  • cebula

  • wino

    50ml wytrawnego białego
  • 100 ml śmietany 18% do zup

  • tymianek

  • natka pietruszki

  • sól

  • bulion warzywny

    1 l
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki pokoic w kostkę, cebulę tez. Rozgrzac masło, podsmażyć cebulę, dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, smażyć razem ok. 5 minut mieszajac zeby nie przywarły warzywa do dna. Dodać umyte kurki (cześć odłozyć do przybrania zupy), dodac zioła, zalać winem, odparować. Wlac bulion i gotować, aż kurki i ziemniaki będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Zupę zmiksować, dodać śmietanę. Zmikwoac jeszcze raz.Pozostałe kurki usmazyć na masle, doprawic solą i pieprzem. Z chleba zrobic grzankiZupe podawac na talerzu ze smażonymi kurkami. Zupa najlepsza jest nastepnego dnia.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ilka_86 02.05.2012 08:53
świetnie wygląda
Niunia1 04.03.2012 15:47
wygląda przepysznie!!!
caroline1983 21.05.2011 20:43
Pyszności :) Szkoda że sezon na kurki dopiero przed nami
SmacznaPyza 19.10.2010 11:38
bardzo, bardzo smakowita - uwielbiam zupę z kurkami!
ZEWA 23.08.2010 13:30
Bardzo apetyczna ta zupka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat