Kremowa zupa z jabłek i ravioli z truskawkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zupa

  • jabłka

    3 sztuka
  • laska cynamonu

    1 sztuka
  • jogurt naturalny

    160 gram

Ravioli

  • mąka pszenna

    300 gram
  • jajko

    2 sztuka
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • sól

    odrobina
  • woda

    5-6 łyżka
  • truskawki

    7 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Danie jest bardzo proste i przyjemne w wykonaniu, nie powinno sprawić Wam żadnych kłopotów. Na początek obieramy jabłka, kroimy w ćwiartki i w małym rondelku miksujemy blenderem na jednolitą masę. Następnie na małym ogniu podgrzewamy naszą papkę i dodajemy laskę cynamonu. Stopniowo wlewamy jogurt naturalny, obserwując konsystencję naszej zupy. W międzyczasie przygotowujemy ciasto na ravioli. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka i żółtko oraz dodajemy odrobinę soli. Zagniatamy ciasto, co jakiś czas podlewając je wodą. Formujemy z niego kulę i odstawiamy na godzinę pod przykryciem.

Po tym czasie ciasto na dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy każdą z nich na bardzo cienki placek. Wykrawamy prostokąt, nakładamy truskawkę i składamy wzdłuż. Gotujemy w osolonej wodzie, aż do miękkości. Podajemy razem z zupą. Smacznego!
Programistapogodzinach
Jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie rzeczy, do jabłek można dodać z 1/3 szklanki cukru brązowego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Programistapogodzinach 20.01.2016 07:41
Jabłka + cynamon = orgazm:)
agaK. 18.01.2016 10:36
Wygląda ciekawie:)
Habibi 18.01.2016 09:02
Uwielbiam mus z jabłek i jabłuszka pieczone, więc taka zupka już mi smakuje :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat