kremowa zupa z czerwonej papryki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryka czerwona

    400 gram
  • cebula

    1 sztuka
  • ziemniak

    1 średni
  • czosnek

    1-2 ząbki
  • masło

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka
  • pieprz

    1/2 łyżeczki
  • ocet winny

    1 łyżka
  • tymianek

  • cukier

    1 łyżeczka
  • woda

    0,5 litra
  • gorczyca biała cała

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Papryki (2 duże) opalić nad gazem i obrać ze skórki. Jest to żmudna praca, jeśli się komuś nie chce to nie trzeba, wystarczy przed podaniem przetrzeć przez sito.
Ziemniaka obrać i pokroić w drobną kostkę.
Cebulę obrać, rozdrobnić i podsmażyć na maśle, dodać cukier, gorczycę białą. Dodać pokrojoną paprykę i lekko poddusić a następnie zalać wodą. Dodać ziemniaka i gotować do miękkości około 15 minut. Doprawić solą, pieprzem, octem winnym jabłkowym, rozgniecionym czosnkiem.
Zupę przetrzeć w blenderze. Jeśli papryka była nie obrana przetrzeć przez sito. Podawać z zielonymi ziołami np. tymiankiem lub natką pietruszki.
Gotowe, smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mati13 03.11.2013 10:48
takiej nie jadłem, piękny kolor
mirosława4 20.10.2013 15:02
piękny ognisty kolor ma twoja zupka :)
Krystyna32 16.10.2013 10:26
pyszna zupka
Wafelek2601 03.06.2013 10:13
Wygląda przepysznie
czekoladka_m 21.05.2013 20:46
Jejciu, ale ma piękny kolor!!
Katarzyna59 21.05.2013 10:08
bardzo apetycznie wygląda
Klausia 19.05.2013 19:53
oo z papryki to dla mnie nowość :)
Kolorowa 16.05.2013 14:45
Cudowny kolor !
Alex_M 16.05.2013 09:54
w sezonie na papryke koniecznie musze wyprobowac!
Katarzyna/kate1980 15.05.2013 21:39
nigdy takiej nie jadałam ciekawa jestem smaku

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat