Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kremowa zupa z cukinii z serkiem topionym i prażonymi migdałami

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 1 sztuka
marchewka 1 sztuka
por 1/2 sztuki
cebula 1/2 sztuki
ziemniaki 3 sztuki
masło klarowane 2 łyżki
olej 1 łyżka
bulion warzywny
serek topiony 10 dag
wino białe wytrawne 100 ml
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
płatki migdałowe
natka pietruszki do posypania
grzanki ziołowe

Porada

Delikatna, letnia zupa krem z cukinii, serka topionego podana z grzankami i prażonymi migdałami. Dodatek białego wina doskonale podkreśla jej smak i radzę z niego nie rezygnować. Zawsze ją robię gdy mam nadmiar cukinii w ogródku, nigdy się nie znudzi

Przepis i sposób przygotowania na: Kremowa zupa z cukinii z serkiem topionym i prażonymi migdałami

Kroki postępowania

1
Wszystkie warzywa myję , cukinię, jeśli jest taka potrzeba wydrążam z nasion, kroję w kostkę.
Krok 1 - Kremowa zupa z cukinii z serkiem topionym i prażonymi migdałami foto
2
W garnku rozpuszczam klarowane masło z olejem, wrzucam najpierw ziemniaki i marchewkę, przesmażam 4-minuty po tym czasie dodaje cebulę, por oraz cukinię
Krok 2 - Kremowa zupa z cukinii z serkiem topionym i prażonymi migdałami foto
3
przesmażam kolejne 4 minuty, wlewam białe wino mieszam, czekam aż odparuje. Wtedy zalewam bulionem lub rosołem-tyle aby warzywa były zakryte, gotuję do miękkości. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Krok 3 - Kremowa zupa z cukinii z serkiem topionym i prażonymi migdałami foto
4
Dodaję serek topiony gotuję chwilę –do rozpuszczenia.
Krok 4 - Kremowa zupa z cukinii z serkiem topionym i prażonymi migdałami foto
5
Zupę miksuję blenderem na krem. Płatki migdałowe, prażę na suchej patelni na złocisto, posypuję zupę na talerzach dekoruję posiekaną natką. Podaję z grzankami. Smacznego!
Krok 5 - Kremowa zupa z cukinii z serkiem topionym i prażonymi migdałami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 07.09.2016 08:50
pysznosci wspaniala zupka
ada.la 06.09.2016 18:05
pyszna zupa
Renata9 06.09.2016 16:48
Pyszna zupka
Wiktoria29 06.09.2016 16:33
mmm.... pychotka
Edith85 06.09.2016 16:03
Poproszę jedną porcję
Agnieszka-87-25 06.09.2016 14:50
takie są pyszne
Joanna Kryla 06.09.2016 14:50
Pyszna zupa krem, uwielbiam takie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak