Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kremowa zupa z cukinii , ryżem i słonecznikiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

zielonej cukinii 1 kg
duża marchewka 1 szt
cebula 1 szt
czosnku 2 ząbki
rosolu drobiowego 400 ml
mleko 2 łyżki
sól do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku
chilli 1 szczypta
masła 2 łyżki

Kulki ryżowe

ryżu basmati (lub długoziarnistego) 100 g
posiekanej natki pietruszki 2 łyżki
posiekanej mięty 1 łyżka
prażonych nasion słonecznika 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kremowa zupa z cukinii , ryżem i słonecznikiem

400 ml rosołu drobiowego (kostkę rosołową rozpuścić w gorącej
wodzie)

W garnku zeszklić na maśle obraną i pokrojoną w kostkę cebulę.
Cukinię (nie obierać ze skórki) przepołowić,usunąć pestki,
marchewkę obrać. Warzywa pokroić w kostkę lub zetrzeć. Dodać do
cebuli,wlać rosół,mleko i gotować aż warzywa będą miękkie.
Zupę zmiksować blenderem na gładki krem,dodać przeciśnięty przez
praskę czosnek,doprawić do smaku przyprawami.

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu,przyprawić do smaku solą i
pieprzem,dodać natkę pietruszki,miętę,wymieszać. Z ryżu uformować
kulki. Podawać z zupą i posypać słonecznikiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariuszek8 27.07.2015 20:28
Jakie pyszności!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak