Kremowa zupa Prosciutto z pesto

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka parmeńska

    2 plastry
  • ziemniaki

    200 g
  • bulion warzywny

    300 ml
  • mleko

    300 ml
  • makaron conchigliette

    50 g
  • śmietana słodka

    50 ml
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • parmezan

    2 łyżki
  • bazylia świeża

    1 szklanka
  • czosnek

    1 ząbek
  • orzeszki piniowe

    3 łyżki
  • sól

    1 łyżeczka
  • pieprz

    1 szczypta
  • oliwa

    4 łyżki
  • oliwa

    70 ml
  • cebula

    2 szt
  • parmezan

    2 starty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

PESTO :

W moździerzu ucieramy bazylię , posiekamy czosnek , parmezan i podprażone orzeszki piniowe.

Stopniowo dolewamy oliwę cały czas ucierając.

Mieszamy do połączenia składników.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Uwaga – składniki nie muszą być roztarte całkiem gładko!






KREM :

Szynkę parmeńską kroimy w paseczki.

Obrane ziemniaki i cebulę w drobną kostkę.

W garnku rozgrzewamy oliwę , dodajemy szynkę parmeńską i przesmażamy ok. minutkę.

Dodajemy pokrojone ziemniaki i posiekaną cebulę.

Wszystko razem mieszamy i smażmy ok. 10 minut ( mieszając , by nie dopuścić do przypalenia . Jeśli to konieczne dodajemy więcej oliwy ).

Zalewamy gorącym bulionem i letnim mlekiem , gotujemy doprowadzając do wrzenia.

Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 10 minut.

Wrzucamy makaron , dokładnie mieszamy i gotujemy kolejne 10 minut.

Śmietanę rozprowadzamy osobno w niewielkiej ilości zupy , a następnie wlewamy do całości.

Doprowadzamy do wrzenia gotując cały czas na wolnym ogniu.

Dodajemy posiekają natkę pietruszki oraz 2 czubate łyżki pesto.

Dokładnie mieszamy i ściągamy z ognia.

Podajemy gorącą posypaną świeżo startym parmezanem.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grazyna0211 30.04.2017 14:38
super pomysł
brioszka 13.10.2013 13:01
brzmi ciekawie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat