Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kremowa zupa kurkowa

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rosół drobiowy 3 litry
kurki 200 gram
cebula 1 sztuka
marchew 3 sztuki
pietruszka 1 sztuka
ziemniaki 5 sztuk
sól i pieprz
śmietana 18 proc 150 ml.
mąka pszenna 2 łyżki
masło 2 łyżki

Porada

Bardzo smaczna i pożywna zupa kurkowa z warzywami oraz słodką śmietaną. Zawsze w sezonie kiedy są kurki staram się ją ugotować.

Przepis i sposób przygotowania na: Kremowa zupa kurkowa

Kurki oczyszczamy, myjemy, większe kroimy na mniejsze kawałki, obraną cebulę kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy masło, przekładamy pokrojone kurki i cebulę, podsmażamy do momentu odparowania wody. Marchewki i pietruszkę obieramy, kroimy w plasterki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Rosół zagotowujemy, wrzucamy pokrojone warzywa oraz podsmażone kurki z cebulą, gotujemy do miękkości warzyw. Zupę zagęszczamy mąką wymieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody. Zdejmujemy z ognia, wlewamy śmietanę, mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 16.01.2017 19:51
wygląda świetnie
Krystyna32 16.01.2017 08:45
pyszna zupa
norweska20 15.01.2017 22:47
apetyczna zupka :)
Wafelek2601 15.01.2017 22:39
Świetna zupa
Ania321 15.01.2017 21:57
przepyszna zupka :)
wwwiolka 15.01.2017 21:28
Bardzo fajny przepis.
Renata9 15.01.2017 21:08
Taką zupkę to bym chętnie zjadła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak