Kremowa zupa kurkowa

Kremowa zupa kurkowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rosół drobiowy

    3 litry
  • kurki

    200 gram
  • cebula

    1 sztuka
  • marchew

    3 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • ziemniaki

    5 sztuk
  • sól i pieprz

  • śmietana 18 proc

    150 ml.
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • masło

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurki oczyszczamy, myjemy, większe kroimy na mniejsze kawałki, obraną cebulę kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy masło, przekładamy pokrojone kurki i cebulę, podsmażamy do momentu odparowania wody. Marchewki i pietruszkę obieramy, kroimy w plasterki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Rosół zagotowujemy, wrzucamy pokrojone warzywa oraz podsmażone kurki z cebulą, gotujemy do miękkości warzyw. Zupę zagęszczamy mąką wymieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody. Zdejmujemy z ognia, wlewamy śmietanę, mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
bogusia 82
Bardzo smaczna i pożywna zupa kurkowa z warzywami oraz słodką śmietaną. Zawsze w sezonie kiedy są kurki staram się ją ugotować.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Pani Domu

16.01.2017 19:51
wygląda świetnie

Krystyna32

16.01.2017 08:45
pyszna zupa

norweska20

15.01.2017 22:47
apetyczna zupka :)

Wafelek2601

15.01.2017 22:39
Świetna zupa

Ania321

15.01.2017 21:57
przepyszna zupka :)

wwwiolka

15.01.2017 21:28
Bardzo fajny przepis.

Renata9

15.01.2017 21:08
Taką zupkę to bym chętnie zjadła

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat