Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kremowa zupa kurkowa

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurki 1/2 kg
marchewka 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
cebula 1 sztuka
ziemniaki 3 sztuki
seler 1/2 sztuki
por nieduży kawałek
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
ziele angielskie 2 ziarenka
sól
pieprz
masło klarowane

Przepis i sposób przygotowania na: Kremowa zupa kurkowa

Warzywa (marchewka, seler, pietruszka, ziemniaki) obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Pora po umyciu kroimy na półplasterki. Wszystko razem wrzucamy do garnka, dodajemy listek laurowy i ziele angielskie i zalewamy wodą (ok 1-1,5l). Gotujemy na małym ogniu. Oczyszczone kurki mieszamy z obraną cebulą pokrojoną w drobną kostkę i podsmażamy na klarowanym maśle przez kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem. Wybieramy troszkę najładniejszych kurek i odkładamy je, resztę grzybów z cebulką dorzucamy do garnka z miękkimi warzywami. Mieszamy, zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem na gładki krem, wyjmując wcześniej listki laurowe i ziele angielskie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dorzucamy odłożone wcześniej grzybki i podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jola1508 26.01.2015 17:26
bardzo smaczne :)
Bernadeta1 26.01.2015 16:18
lubię taką zupkę
Grazyna0211 26.01.2015 15:18
moje smaki
Pyszota 26.01.2015 15:11
super przepis
wyattearp 26.01.2015 14:32
uwielbiam takie zupki
idealme 26.01.2015 13:51
bardzo smaczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak