KREMOWA ZUPA KARTOFLANA

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bulion drobiowy

    2 l.
  • ziemniaki

    5-6 sztuk
  • seler korzeniowy

    1/2 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka [korzeń]
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbki
  • natka pietruszki suszona

    2 łyżki
  • udka kurczaka

    2 sztuki
  • sól

    1 łyżeczka
  • pieprz

    do smaku
  • przyprawa uniwersalna

    do smaku
  • szczypiorek

    2-3 łyżki [posiekany]
  • śmietana 12%

    [ do zup i sosów] 1/4 szklanki
  • masło

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Warzywa obieramy. Ziemniaki, korzeń pietruszki i selera kroimy w drobną kostkę. W garze rozpuszczamy masło. Wrzucamy pokrojoną w piórka lub kostkę cebulę. Smażymy na małym ogniu, aż zarumieni się. Dodajemy posiekany czosnek Gdy uwolnią się aromaty dodajemy udka, które zalewamy bulionem. Wrzucamy ziemniaki, seler i korzeń pietruszki. Doprawiamy solą. Gotujemy na małym ogniu, aż mięso i warzywa zmiękną.

Wyłączamy zupę. Gdy lekko przestygnie miksujemy blenderem. Dodajemy śmietanę, natkę pietruszki, szczypior, pieprz i ewentualnie przyprawę uniwersalną do smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
marzut 07.04.2017 09:35
Fajna zupa
Wacław 16.02.2017 20:30
dla mnie pycha :-)
gosia56 15.02.2017 10:03
pyszna zupka ;)
Edith85 15.02.2017 08:35
Dobra zupka
w mojej kuchni 14.02.2017 17:36
dobre jedzonko podano
Wiktoria29 14.02.2017 15:33
apetyczna.....
adelajda 14.02.2017 14:45
na pewno smaczna
Konczi 14.02.2017 14:14
Wygląda smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat