Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KREMOWA ZUPA KARTOFLANA

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulion drobiowy 2 l.
ziemniaki 5-6 sztuk
seler korzeniowy 1/2 sztuki
pietruszka 1 sztuka [korzeń]
cebula 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
Natka pietruszki suszona Prymat 2 łyżki
udka kurczaka 2 sztuki
sól 1 łyżeczka
pieprz do smaku
przyprawa uniwersalna do smaku
szczypiorek 2-3 łyżki [posiekany]
śmietana 12% [ do zup i sosów] 1/4 szklanki
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: KREMOWA ZUPA KARTOFLANA

Warzywa obieramy. Ziemniaki, korzeń pietruszki i selera kroimy w drobną kostkę. W garze rozpuszczamy masło. Wrzucamy pokrojoną w piórka lub kostkę cebulę. Smażymy na małym ogniu, aż zarumieni się. Dodajemy posiekany czosnek Gdy uwolnią się aromaty dodajemy udka, które zalewamy bulionem. Wrzucamy ziemniaki, seler i korzeń pietruszki. Doprawiamy solą. Gotujemy na małym ogniu, aż mięso i warzywa zmiękną.

Wyłączamy zupę. Gdy lekko przestygnie miksujemy blenderem. Dodajemy śmietanę, natkę pietruszki, szczypior, pieprz i ewentualnie przyprawę uniwersalną do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marzut 07.04.2017 09:35
Fajna zupa
Wacław 16.02.2017 20:30
dla mnie pycha :-)
gosia56 15.02.2017 10:03
pyszna zupka ;)
Edith85 15.02.2017 08:35
Dobra zupka
w mojej kuchni 14.02.2017 17:36
dobre jedzonko podano
Wiktoria29 14.02.2017 15:33
apetyczna.....
adelajda 14.02.2017 14:45
na pewno smaczna
Konczi 14.02.2017 14:14
Wygląda smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak