Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ziemniaki
1 kg -
wywar drobiowy
1,5 litra -
cebula
300 g -
smalec
3 łyżki -
pumpernikiel
2-3 kromki -
czosnek
2 ząbki -
przyprawa do potraw Kucharek
do smaku -
płynna przyprawa do zup
do smaku -
Czarnuszka nasiona Prymat
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Krem ziemniaczano-cebulowy z pumperniklem
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić, zalać wywarem drobiowym, dodać jarzynki - ugotować do miękkości.
Kiedy ziemniaki są miękkie, dodać pumpernikiel pokrojony w drobną kostkę, doprawić wyciśniętym czosnkiem, pieprzem, czarnuszką i płynną przyprawą do zup.
Całość gotować na małym płomieniu, aż pumpernikiel spęcznieje.
Dodać połowę usmażonej cebuli i całość zmiksować na krem.
Dodać pozostałą cebulę i wymieszać.
Komentarze (0)