Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KREM Z ZIEMNIAKÓW Z KLOPSIKAMI JAJECZNYMI

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na krem

ziemniaki 8 średnich
marchewka średnia
pietruszka mała
por mały
bulion 750 ml drobiowy lub warzywny
śmietana 2 łyżki, OPCJONALNIE
olej łyżka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat szczypta
Papryka słodka mielona Prymat
Liść lubczyku suszony Prymat
Przyprawa curry orientalna Prymat
Natka pietruszki suszona Prymat

Składniki na klopsiki

jajka ugotowane na twardo 4
jajko
sól i pieprz
koperek dwie garście posiekanego
Bułka tarta klasyczna Prymat do obtoczenia
olej do smażenia

Dodatkowo

natka pietruszki 1/2 pęczka, posiekana

Przepis i sposób przygotowania na: KREM Z ZIEMNIAKÓW Z KLOPSIKAMI JAJECZNYMI

Warzywa kroję w mniejsze kawałki, podsmażam na oleju. Zalewam bulionem, dodaję przyprawy, gotuję do miękkości. Całość miksuję z dodatkiem śmietany do momentu uzyskania gładkiego kremu. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
Ugotowane jajka rozgniatam widelcem, dokładnie mieszam z surowym jajkiem, solą, pieprzem i koperkiem. Z masy formuję małe kulki, obtaczam w bułce i smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Osączam na ręczniku papierowym.
Krem podaję z klopsikami posypany natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 11.09.2017 13:52
Polecam więc wypróbować. :)
Róża1 07.09.2017 11:13
bardzo ciekawa propozycja !!! :-) moje gusty i smaki :-)
bietka 01.09.2017 16:02
smaczna zupka : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak