Krem z zielonych warzyw

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na krem:

  • różyczki brokuła

    250 gramów
  • cukinia

    2 sztuki
  • groszek zielony

    100 gramów
  • szpinak świeży lub mrożony

    100 gramów
  • bulion warzywny

    600 mililitrów
  • jogurt naturalny

    150 mililitrów
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku

Grzanki czosnkowe:

  • chleb czerstwy

    4 kromki
  • czosnek

    2 ząbki
  • oliwa

    3 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku

Do dekoracji:

  • pestki dyni

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie kremu: Wszystkie składniki na krem umieścić w garnku. Następnie zalać bulionem warzywnym i gotować do momentu rozpadania się warzyw. Garnek zdjąć z palnika po czym zmiksować blenderem na gładki krem. Naczynie umieścić ponownie na palniku, dodać jogurtu naturalnego lub śmietany.
Doprawić solą i pieprzem do smaku. Posypać pestkami z dyni. Dodać jeszcze ciepłe grzanki.

Przygotowanie grzanek: Chleb pokroić w kostkę. W misce umieścić czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę z oliwek oraz przyprawy. Wymieszać wraz z chlebem. Chleb umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 190 stopni do momentu zrumienia się grzanek (10-15 minut).

madamepauline
Do podbicia smaku świetnie sprawdza się ocet balsamiczny. Wystarczy dodać kilka kropel, aby uzyskać niepowtarzalny smak i walor estetyczny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kolorowa 27.02.2016 15:22
Jestem za !!
kloruś 26.02.2016 21:55
wygląda bardzo smakowicie!
bertpvd 26.02.2016 20:14
przepiękna zupa
w mojej kuchni 26.02.2016 17:04
apetyczna i zdrowa zupa
KORAL 26.02.2016 16:49
Sam wygląd zachęca....
mysza75 26.02.2016 15:54
jakie to dobre moje smaki, super kolor
joannaa24 26.02.2016 13:26
Ekstra krem!
Benita 26.02.2016 12:52
Z chęcią bym skosztowała. Fajny kolorek.
Futka 26.02.2016 11:51
Pyszna zupka :)
kuchcik89 26.02.2016 11:40
zielono i zdrowo, apetycznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat