Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z zielonych szparagów

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szparagi zielone 1 pęczek
pietruszka 2 szt.
cukinia 1 mała szt.
cebula biała 1 szt.
bulion 1,2 l (warzywny lub drobiowy)
śmietana 2 łyżki
cukier 1 łyżeczka
sok z cytryny 2 łyżki
masło 1 plaster
Kminek mielony Prymat 1 szczypta
sól i pieprz

Porada

Jeśli w kremie wyczujemy drobne włókna ze szparagów, to przelejmy go przez sito.

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z zielonych szparagów

Kroki postępowania

1
Sezon na szparagi jest dość krótki, bo trwa zaledwie kilka tygodni. Warto wprowadzić je do swojej diety i korzystać z sezonu i tego, co w szparach najlepsze. A szparagi to samo zdrowie! Są lekkostrawne, niskokaloryczne oraz zawierają mnóstwo witamin i wartości odżywczych. Znajdziemy w nich kwas foliowy, witaminę C i E, błonnik, asparaginę, potas oraz fosfor. A co najważniejsze! Szparagi to silny afrodyzjak :D Dzisiaj zapraszam na lekki, zdrowy i smakowity krem z zielonych szparagów, który jest prosty i szybki w przygotowaniu. Krem świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe, ale będzie także świetnym wyborem na romantyczną kolację ;)

PRZYGOTOWANIE:

W garnku zagotowujemy bulion (drobiowy lub warzywny), pietruszki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do gotującego sie bulionu.
Krok 1 - Krem z zielonych szparagów foto
2
Cukinię obieramy i kroimy na mniesze kawałki, a z oczyszczonych szparagów odcinamy główki (później do wykorzystania) i dzielimy je na pół.

* Zielonych szparagów nie trzeba obierać, wystarczy odciąć zdrewniałe końcówki.
Krok 2 - Krem z zielonych szparagów foto
3
Cebulę (dość dużą sztukę) kroimy w kostkę i szklimy ją delikatnie na masełku.
Krok 3 - Krem z zielonych szparagów foto
4
Po 10 minutach gotowania pietruszki w bulionie, dodajemy do niego 1 łyżeczkę cukru, 2 łyżki soku z cytryny, zeszkloną cebulkę oraz pokrojoną cukinię i szparagi. Wszystko gotujemy kolejne 10 minut od momentu ponownego zagotowania.
Krok 4 - Krem z zielonych szparagów foto
5
Po tym czasie miksujemy całość na jednolitą i gładką masę, dodajemy śmietanę, kminek mielony, oraz doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Gotowy krem podajemy ze świeżą zieleniną oraz zblanszowanymi główkami szparagów (w osolonej, lekko osłodzonej wodzie i dodatkiem soku cytrynowego).

Krem świetnie smakuje także z kawałkami białego sera :)

Życzę smacznego! :)
Krok 5 - Krem z zielonych szparagów foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 23.05.2016 09:20
pyszna zupka :)
staropolanka5 19.05.2016 20:47
smakowita propozycja
krokus 17.05.2016 19:57
apetyczna zupka
Justi2401 17.05.2016 14:45
Wspaniała zupa i jak pięknie podana ;)
Konczi 17.05.2016 14:41
Piękne zdjęcia - apetycznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak