Krem z zielonej soczewicy, smażone pomidorki, kozi twarożek i palony jarmuż

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • soczewica zielona

    100 g
  • bulion warzywny

    350 ml
  • śmietanka 36%

    100 ml
  • czosnek ząbki

    1
  • cebula biała

    1
  • pomidorki cherry

    250 g
  • twarożek kozi

    100 g
  • jarmuż

    50 g
  • masło

  • oliwa

  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Soczewicę dokładnie płuczemy, a następnie gotujemy przez około 25 minut aż całkowicie zmięknie.
Do pieca rozgrzanego do 180 stopni wkładamy na 15 minut pokrojony na mniejsze kawałki i skropiony oliwą z oliwek jarmuż.
W garnku podsmażamy na maśle posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy ugotowaną soczewicę, doprawiamy solą, pieprzem i razem smażymy około 5 minut.
Całość podlewawy bulionem i śmietanką, zagotowujemy i blendujemy dokładnie. W razie czego przecieramy krem przez sitko, żeby miał gładką konsystencję.
Pomidorki cherry kroimy na pół, i smażmymy od strony skóry na oliwie z oliwek. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Na talerzu układamy pomidorki, jarmuż, kozi twaróg i wlewamy krem z soczewicy.

Smacznego :) ! Bon Appetit :) !

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Konczi 10.01.2017 18:49
ciekawe połączenie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat