Krem z zielonego groszku z rukolą i domowym groszkiem ptysiowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rukola

    50 gram
  • masło

    1 łyżka
  • olej

    1 łyżka
  • czosnek ząbki

    2 sztuka
  • sól

    do smaku
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

    1/4 łyżeczka
  • koperek

    3 łyżka
  • śmietana 30%

    3 łyżka
  • woda

    125 mililitr
  • mąka

    75 gram
  • jajka

    2 sztuka
  • sól

    1/4 łyżeczka
  • masło

    75 gram
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

    do smaku
  • groszek zielony

    700 gram
  • cebula

    1 sztuka
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Groszek ptysiowy: Wodę z masłem zagotować. Dodać mąkę wymieszaną z solą i gałką muszkatołową. Mieszać energicznie łyżką do połączenia się składników i zagęszczenia. Odstawić do wystudzenia. Do zimnej masy dodać po jednym jajku i zmiksować. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać małe kulki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić spore odstępy, bo groszek w trakcie pieczenia urośnie. Piec ok. 15-18 minut w 210 stopniach.
Zupa krem: W garnku rozpuścić masło z olejem. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zrumienienia. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dolać 1,5 l wody. Dodać groszek i gotować do miękkości około 10 minut. Pod koniec gotowania dodać rukolę. Zupę zmiksować na krem. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dodać koperek. Ponownie zagotować. Podawać gorącą z groszkiem ptysiowym i kleksem śmietany.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (30)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 06.04.2017 08:52
Lubię takie zupy
pestka 09.01.2017 09:14
bardzo smaczny krem
Grazyna0211 29.06.2016 14:07
smaczny krem
UrszulaS 23.02.2016 20:45
uwielbiam groszek pytsiowy :)
Wacław 07.06.2014 10:09
pysznie i kolorowo
Adamorek 08.05.2014 15:01
aksamitny kremik
Katarzyna/kate1980 04.05.2014 21:24
apetycznie wygląda
ZEWA 08.03.2014 09:47
piękne kolorki
as28 24.02.2014 10:52
mniam mniam
margaret 07.02.2014 19:29
pięknie wygląda:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat