Krem z wina

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żółtek

    6 sztuk
  • cukier

    20 dkg
  • koniak

    2-3 łyżki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    4 łyżeczki
  • wino białe wytrawne

    2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żelatynę wymieszać z odrobiną zimnej wody, pozostawić aż napęcznieje, następnie podgrzewać w rondelku na wolnym ogniu, gdy się zagotuje - odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Wino zagrzać. Gorące wino wlewać stopniowo do ubitych żółtek, ciągle ubijając trzepaczką. Naczynie z żółtkami wstawić do garnka z wrzącą wodą, ubijać w trakcie podgrzewania. Masa powinna w czasie ubijania zgęstnieć i stać się puszysta. Wówczas dodać żelatynę i koniak. Zdjąć z ognia. Ubijać w dalszym ciągu w naczyniu wstawionym do zimnej wody. Ubitą masę przełożyć do zwilżonej wodą formy, postawić w chłodnym miejscu, wyłożyć na półmisek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewelina38 03.09.2011 17:40
bardzo kuszące... ;)
PaniMISIOWA 14.11.2010 09:43
Coś dla niegrzecznych dziewczynek ;-)
RenataZ-et 12.11.2010 23:12
Na pewno fajne :)
rosik93 11.11.2010 20:23
Ciekawe jak to smakuje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat