Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z topinamburu z prażonymi orzechami laskowymi

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

topinambur 800 g
ćwiartki z kurczaka 4 szt
woda zimna 4 l
włoszczyzna 1 szt
Ziele angielskie całe Prymat 8 szt
Liść laurowy suszony Prymat 4 szy
cebula biała 2 szt
ziemniaki 3 szt
orzechy laskowe 50 g
oliwa 20 ml
Pieprz czarny mielony Prymat 3 szczypty
Kucharek przyprawa uniwersalna 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z topinamburu z prażonymi orzechami laskowymi

Kroki postępowania

1
Obieramy dokładnie topinambur i czyścimy pod bieżącą wodą. Po umyciu kroimy na mniejsze kawałki.
Krok 1 - Krem z topinamburu z prażonymi orzechami laskowymi foto
2
Kurczaka myjemy i zalewamy zimną wodą. Gotujemy na wolnym ogniu od czasu do czasu zbierając szumowinę. Proces powinien zająć około 1 godziny. Obieramy włoszczyznę. Marchewki, seler, pietruszkę i por wrzucamy do garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, przyprawę kucharek i gotujemy. Cały proces gotowania powinien trwać około 3-4 godzin. Wywar powinien się zredukować o 15-20 %.
Krok 2 - Krem z topinamburu z prażonymi orzechami laskowymi foto
3
Szatkujemy cebulę w pióra a obrane ziemniaki w kosteczce. Podgrzewamy w garnku oliwę z oliwek i wrzucamy warzywa. Smażymy przez 1 minutę. Dodajemy topinambur i mieszamy przez 1 minutę całość.
Krok 3 - Krem z topinamburu z prażonymi orzechami laskowymi foto
4
Zalewamy bulionem (użyłem 0,8 l) nasze warzywa. Gotujemy na średnim ogniu przez 30 minut aż topinambur będzie miękki.
Krok 4 - Krem z topinamburu z prażonymi orzechami laskowymi foto
5
Miksujemy blenderem naszą zupę na gładki krem. Doprawiamy czarnym pieprzem.
Krok 5 - Krem z topinamburu z prażonymi orzechami laskowymi foto
6
Na suchej patelni podgrzewamy pokruszone orzechy laskowe. Po 2-3 minutach dodajemy je do naszego kremu.
Krok 6 - Krem z topinamburu z prażonymi orzechami laskowymi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bryndzia93 02.03.2016 19:09
Świetna zupa krem ! :)
Monika-twin 27.01.2016 21:13
Ale extra zupa, zdrowa i taka wykwintna.
W poszukiwaniu inspiracji 27.01.2016 19:09
Nigdy nie jadłam topinamburu, ale przyznam że w takiej odsłonie prezentuje się bardzo smacznie.
gosia56 27.01.2016 18:51
Zjadłabym bo jeszcze nigdy nie jadłam tej pyszności;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak