Krem z topinambura

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • topinambur

    20 dkg
  • seler

    15 dkg
  • pietruszka

    1 dkg
  • ziemniak

    1 sztuka duży
  • śmietana 30%

    1/2 szkalnki
  • rosół drobiowy

    3 szklanki
  • sól i pieprz

    1 do smaku
  • ocet 10 %

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Krem z topinambura  foto
Warzywa obieram i myję dokładnie
Krok 2 - Krem z topinambura  foto
ziemniaki kroję w kostkę
Krok 3 - Krem z topinambura  foto
seler i korzeń pietruszki ścieram na tarce jarzynowej
Krok 4 - Krem z topinambura  foto
Topinambur skrobię jak ziemniaki młode, dokładnie myję i przekładam do miseczki z wodą i odrobiną octu. Nie ściemnieje przez to. Kilka korzeni topinamburu odkładam
Krok 5 - Krem z topinambura  foto
Do garnka wlewam rosół, dodaję ziemniaka, seler oraz korzeń pietruszki. Dodaję topinambur i gotuję na wolnym ogniu do miękkości około 40 minut. Po ugotowaniu miksuje blenderem. Dolewam śmietankę kremówkę i chwilę jeszcze podgrzewam ale nie gotuję. Doprawiam solą, pieprzem.
Krok 6 - Krem z topinambura  foto
Resztę topinamburu kroję w plastry i przesmażam na maśle klarowanym. Zupę krem podaję z chipsami z korzenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 19.02.2015 10:52
świetna zupka!
Kucharka45 09.01.2015 18:38
Mniaam :)
gosia56 09.01.2015 17:25
Na pewno pycha;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat