Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z selera z imbirem i limonką z grzankami

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

seler korzeniowy 400 gram
ziemniaki 3 szt
imbir starty 1 łyżeczka
skórka z limonki 1/2 szt
sok z limetki 1/2 szt
bulion warzywny 1 litr
pieczywo tostowe 4 kromki
masło 2 łyzki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z selera z imbirem i limonką z grzankami

Selera obieramy kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła i przesmażamy na niej pokrojony seler, aż lekko się zeszkli. Do selera dodajemy obrane, pokrojone ziemniaki i wszystko przesmażamy jeszcze 2-3 minuty. Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy skórkę otartą z limonki i starty na tarce imbir i gotujemy pod przykryciem około 30-40 minut ( lub do momentu kiedy warzywa zmiękną ). Kiedy warzywa będą już miękkie odstawiamy zupę do przestygnięcia. Przestudzoną zupę blendujemy na gładko, z powrotem podgrzewamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki i gotujemy jeszcze 15 minut.
Na patelni rozpuszczamy drugą łyżkę masła i przesmażamy na niej na złoty kolor pokrojony w kostkę chleb tostowy.
Zupę serwujemy gorącą z chrupiącymi grzankami, smacznego ; )

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 07.04.2016 14:24
smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak