Krem z pora z tymiankiem i serowymi grzankami

Krem z pora z tymiankiem i serowymi grzankami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • por (biała część)

    3 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 sztuka
  • masło

    2 łyżka
  • tymianek

    1/2 łyżka
  • ziemniaki

    2 sztuka
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1/2 łyżeczka
  • sól

    do smaku
  • Pieprz biały mielony Prymat

    do smaku
  • mleko

    3 łyżka
  • grahamka

    2 sztuka
  • ser twardy

    4 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Krem z pora z tymiankiem i serowymi grzankami

Oczyszczone pory pokroić w talarki. Cebulę pokroić w piórka, ziemniaki w kostkę. W garnku rozpuścić masło. Dodać cebulę i zeszklić. Dodać pokrojone pory, ziemniaki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć do zrumienienia. Dodać pozostałe przyprawy i zalać około 2 litrami wody. Gotować do miękkości około 30 minut. Zupę zmiksować, dodać mleko i ponownie zagotować. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Grahamki pokroić na małe kanapki. Na wierzch położyć ser i zapiec w piekarniku z funkcją grill na chrupiąco. Do miski włożyć po 2-3 grzanki i zalać gorącą zupą. Podawać od razu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Klausia 08.08.2013 10:53
chętnie bym spróbowała takiego kremu :)
Simeo 07.11.2012 13:05
smaczna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat