Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z pieczonych papryk i pomidorów z mlekiem kokosowym

5.0
(16)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepyszna i prosta zupa krem - alternatywa dla standardowej "pomidorówki", której mleczko kokosowe nada orientalnego charakteru i smaku.

Składniki:

SKŁADNIKI:

pomidory 2 kg
papryka czerwona 6 sztuk
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
bulion warzywny Kucharek 2 kostki
mleko kokosowe 150 ml
brązowy cukier 1 łyżeczka
olej 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
woda 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z pieczonych papryk i pomidorów z mlekiem kokosowym

PRZYGOTOWANIE:

1. W piekarniku nagrzanym do 200 stopni układamy na blaszce rozkrojone papryki
i pieczemy przez ok. 30 min. Po tym czasie wyjmujemy i obieramy ze skórki, odkrawamy zwęglone części (żeby nie popsuły smaku).

2. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę oraz czosnek, dorzucamy pokrojone pomidory, doprawiamy solą i pieprzem oraz łyżeczką brązowego cukru, dusimy ok. 15-20 min.

3. Po tym czasie dorzucamy papryki, zalewamy bulionem warzywnym Kucharek, dodajemy ok. 100-150 ml mleka kokosowego.

4. Całość miksujemy blenderem na gładki krem. Podajemy z ryżem lub grzankami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak