Krem z pieczonych papryk i pomidorów z mlekiem kokosowym

Krem z pieczonych papryk i pomidorów z mlekiem kokosowym

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Przepyszna i prosta zupa krem - alternatywa dla standardowej "pomidorówki", której mleczko kokosowe nada orientalnego charakteru i smaku.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIKI:

  • pomidory

    2 kg
  • papryka czerwona

    6 sztuk
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • bulion warzywny Kucharek

    2 kostki
  • mleko kokosowe

    150 ml
  • brązowy cukier

    1 łyżeczka
  • olej

    2 łyżki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • woda

    1 litr
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Krem z pieczonych papryk i pomidorów z mlekiem kokosowym

PRZYGOTOWANIE:

1. W piekarniku nagrzanym do 200 stopni układamy na blaszce rozkrojone papryki
i pieczemy przez ok. 30 min. Po tym czasie wyjmujemy i obieramy ze skórki, odkrawamy zwęglone części (żeby nie popsuły smaku).

2. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę oraz czosnek, dorzucamy pokrojone pomidory, doprawiamy solą i pieprzem oraz łyżeczką brązowego cukru, dusimy ok. 15-20 min.

3. Po tym czasie dorzucamy papryki, zalewamy bulionem warzywnym Kucharek, dodajemy ok. 100-150 ml mleka kokosowego.

4. Całość miksujemy blenderem na gładki krem. Podajemy z ryżem lub grzankami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat