Krem z pieczonych jabłek z pasternakiem i bekonowymi chipsami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    3 szt.
  • pasternak

    150 g
  • bulion warzywny

    300 g
  • bekon

    10 plasterków
  • sól wędzona

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • koperek

    do dekoracji
  • oliwa

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Średniej wielkości jabłka umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem.Każde owinąć w folię aluminiową,ułożyć na blaszce do pieczenia,wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika na 30-40 minut.Pasternak obrać,umyć,pokroić w plastry.Włożyć do garnka,wlać bulion i gotować,aż będzie miękki.Z upieczonych jabłek za pomocą łyżki wyjąć sam miąższ,zmiksować blenderem.Ugotowany pasternak lekko przestudzić,zmiksować wraz z bulionem,połączyć z musem jabłkowym.Doprawić do smaku wędzoną solą i świeżo zmielonym pieprzem.Miksować jeszcze przez chwilę aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.Na rozgrzanej patelni wysmażyć bekon,aż stenie się mocno chrupiący.Krem jabłkowo-pasternakowy wyłożyć do szklaneczek,skropić oliwą.Do każdej porcji włożyć kilka bekonowych chipsów,udekorować koperkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wiesława1 28.11.2012 12:09
super
Joanna83 28.11.2012 10:27
Henryko,sól wędzoną można kupić w sklepie internetowym.75g kosztuje 5zł + koszt wysyłki :)
aisoglam 28.11.2012 09:55
Ciekawe połączenie smaków. Ciekawe jak smakuje ;)
Henryka2 28.11.2012 09:50
A gdzie można kupić wędzoną sól?
miszelka 28.11.2012 09:37
oryginalne :)
EWI 28.11.2012 09:19
pycha
cukiereczek 28.11.2012 09:13
super
Magula 28.11.2012 08:42
ciekawy przepis
Beata61 28.11.2012 07:13
odważne połączenie ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat