Krem z pieczonych buraczków z mlekiem kokosowym

Krem z pieczonych buraczków z mlekiem kokosowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki czerwone

    1/2 kg
  • buraki czerwone

    2 szt do dekoracji
  • mleko kokosowe

    1 puszka TAO TAO
  • woda

    1 szkl
  • ząbki czosnku

    2
  • olej kokosowy

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • sól i pieprz

  • kokos

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Krem z pieczonych buraczków z mlekiem kokosowym

1. Buraki myjemy, wkładamy do blachy, zalewamy do połowy wodą i pieczemy w 200*C do miękkości. Na ostatnie 5 minut pieczenia zwiększamy temperaturę do 250*C. Upieczone buraki przekładamy na talerz i dokładnie studzimy.

2. W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy posiekany czosnek i podsmażamy. Buraki obieramy, kroimy w kostkę i dorzucamy do czosnku, chwilę podsmażamy i zalewamy mlekiem kokosowym. Całość gotujemy na małym ogniu ok 5 minut, a następnie dokładnie mielimy blenderem na krem.

3. W zależności od tego, jak gęste lubimy kremy, dodajemy wodę. Ja dodałam 1 szkl przegotowanej wody i mleczko ze świeżego kokosu. Krem doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

4. Zupę podajemy z pokrojonymi w słupki buraczkami, pietruszką i kawałkami kokosu.


SMACZNEGO :-)
Mancia w kuchni
http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/07/krem-z-pieczonych-buraczkow-z-mlekiem.html

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Margo1 11.08.2015 18:43
Nie robiłam takiego kremiku
Justi2401 01.08.2015 11:49
Wspaniały krem! Uwielbiam buraczki pod każdą postacią, na pewno by mi smakował :)
stokrotka 01.08.2015 11:17
Ale piękny kolor uzyskałaś!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat