Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
buraki czerwone
1/2 kg -
buraki czerwone
2 szt do dekoracji -
mleko kokosowe
1 puszka TAO TAO -
woda
1 szkl -
ząbki czosnku
2 -
olej kokosowy
2 łyżki -
sok z cytryny
2 łyżki -
sól i pieprz
-
kokos
Przepis i sposób przygotowania Krem z pieczonych buraczków z mlekiem kokosowym
2. W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy posiekany czosnek i podsmażamy. Buraki obieramy, kroimy w kostkę i dorzucamy do czosnku, chwilę podsmażamy i zalewamy mlekiem kokosowym. Całość gotujemy na małym ogniu ok 5 minut, a następnie dokładnie mielimy blenderem na krem.
3. W zależności od tego, jak gęste lubimy kremy, dodajemy wodę. Ja dodałam 1 szkl przegotowanej wody i mleczko ze świeżego kokosu. Krem doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
4. Zupę podajemy z pokrojonymi w słupki buraczkami, pietruszką i kawałkami kokosu.
SMACZNEGO :-)
http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/07/krem-z-pieczonych-buraczkow-z-mlekiem.html![]()
Komentarze (3)