Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z pieczonych buraczków

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

buraki 5 szt
ziemniaki 2 szt
marchewka 1 szt
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
olej 2 łyżki
bulion drobiowy 1,2 litra
śmietanka 12-procentowa 80 ml
sól
pieprz
tymianek

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z pieczonych buraczków

Kroki postępowania

1
Buraki dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze części, zawijamy szczelnie w rękaw do pieczenia lub folię aluminiową.
Pieczemy w temp 180 stC przez około 40 minut
Krok 1 - Krem z pieczonych buraczków foto
2
Po upieczeniu buraki obieramy ze skóry.
Marchewkę obieramy i trzema na tarce.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę
Krok 2 - Krem z pieczonych buraczków foto
3
Na oleju podsmażamy chwilę cebule i czosnek.
Następnie dodajemy warzywa i przesmażamy razem ok 7 minut
Krok 3 - Krem z pieczonych buraczków foto
4
Warzywa zalewamy gorącym bulionem i gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw.

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, tymiankiem
Krok 4 - Krem z pieczonych buraczków foto
5
Po ugotowaniu całość dokładnie miksujemy blenderem.
Zabielamy śmietanką i jeszcze chwilę podgrzewamy

SMACZNEGO!!!
Krok 5 - Krem z pieczonych buraczków foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 28.02.2014 13:41
ale smakowita
MagdaXXX 23.01.2014 11:42
musi ekstra smakować
agnieszka131919 23.01.2014 11:39
fajny pomysł
Janina 23.01.2014 10:46
Świetny pomysł;)
brioszka 23.01.2014 10:04
rewelacja!
sylwia_sl 23.01.2014 10:00
Buraki lubię w każdej postaci :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak