Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z pieczonego selera

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

podstawowe

seler korzeniowy 2 szt
por (biała część) 2 szt
masło klarowane 2 łyżki
bulion warzywny 1 l
oliwa
Sól ziołowa jodowana Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Majeranek suszony Prymat

dekoracja

migdały siekane
koperek
oliwa czosnkowa

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z pieczonego selera

Seler myjemy, obieramy i kroimy w kostkę 1cmx1cm. wykładamy na blachę nasmarowana oliwa z oliwek, posypujemy majerankiem, sola ziołową i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Pieczemy 20 minut w 210 stopnic C.
Na rozgrzanym maśle klarowanym szklimy posiekane w półksiężyce pory. Gdy będą miękkie dolewamy bulion lub rosół oraz seler i gotujemy około 10 minut (do całkowitego zmięknięcia selera). Warzywa miksujemy blenderem na gładka masę. Doprawiamy do smaku solą ziołową, czarnym pieprzem i chili. Serwujemy z szlaczkiem oliwy aromatyzowanej czosnkiem, posypane posiekanymi migdałami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 31.03.2014 13:52
wygląda pysznie
AZgotuj 31.03.2014 13:39
bardzo chętnie poznam ten smak:)
Róża1 31.03.2014 12:52
poezja :-) ten Twój krem:-)
V_kuchareczka 31.03.2014 12:52
Wygląda smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak