Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z pieczonego kalafiora z ziołową kruszonką

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

No i to kolejna lekkostrawna zupa w moim jadłospisie. Zachęcam wszystkich do wypróbowania!

Składniki:

Składniki:

kalafior 1 sztuka
masło 1 łyżka
wrzątek 1,2 litra
śmietana 18% 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Kruszonka:

świeża natka pietruszki 3 łyżki
mąka 60 gramów
masło 50 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z pieczonego kalafiora z ziołową kruszonką

Kalafior dzielimy na różyczki, przekładamy do rękawa do pieczenia z dodatkiem masła. W worku dokładnie łączymy składniki. Zapiekamy 40 minut w 180°C.

Następnie przekładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem (1,2 litra). Zagotowujemy, miksujemy i przecieramy przez sito. Zabielamy śmietaną oraz przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Podczas pieczenia kalafiora, przygotowujemy kruszonkę: posiekaną natkę łączymy (palcami, rozdrabniając dokładnie) z mąką i masłem. Na blaszce wyłożonej pergaminem równomiernie rozkładamy kruszonkę i zapiekamy 15 minut w temperaturze 180°C.

Przygotowaną kruszonką posypujemy zupę na talerzu.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak