Krem z pieczarek z grzankami czosnkowymi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bulion drobiowy

    1 litr
  • pieczarki

    250 g
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • śmietana

    50 ml
  • cebula

    1 szt
  • czosnek

    2 sztuka
  • chleb

    4 kromki
  • oliwa

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Krem z pieczarek z grzankami czosnkowymi foto
Pieczarki obierz, umyj i pokrój. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej tłuszcz i zeszklij cebulę, a następnie dodaj pieczarki. Gdy całość odparuje, dodaj czosnek, dopraw i duś około 2 minuty.
Krok 2 - Krem z pieczarek z grzankami czosnkowymi foto
przełóż do garnka i zalej gorącym bulionem. Gotuj kilka minut, mieszając delikatnie łyżką. Zdejmij z ognia. Następnie dodaj do śmietany 2 łyżki zupy, delikatnie wymieszaj i wlej do garnka. Gdy krem nieco ostygnie, zmiksuj całość blenderem.
Krok 3 - Krem z pieczarek z grzankami czosnkowymi foto
Po rozlaniu do naczyń posyp każdą porcję natką pietruszki.

Bułkę kanapkowa pokrój na 2 cm kromki. Oliwę z oliwek wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Bułkę posmarować z wierzchu i włożyć do nagrzanego do 190oC piekarnika na 10 min.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewa104 22.03.2013 17:01
Niby prosta zupka a pięknie podana.Wygląda tak apetycznie,że chętnie bym sięgnęła po tą porcję a później po dokładkę.
Magda24 22.03.2013 16:25
delikatna kremowa i smaczna
Aannkaa82 21.03.2013 22:37
Oj aż zgłodniałam od tego oglądania zdjęć różnych potraw :). Zupka wygląda bardzo apetycznie grzanki jeszcze bardziej :)
angelika14 21.03.2013 22:04
apetyczna zupka
sanielcia 21.03.2013 21:14
na pewno przepyszne
beniaminek 21.03.2013 21:04
fajne danie
babajaga1969 21.03.2013 20:55
bardzo apetycznie wygląda ta kremowa zupka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat