Krem z pieczarek i białych szparagów Marcina Budynka

Krem z pieczarek i białych szparagów Marcina Budynka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczarki

    400 g
  • szparagi białe

    250 g
  • bulion warzywny

    1 litr
  • cebula

    1 szt.
  • wino białe

    100 ml
  • śmietana 30%

    100 ml
  • sól

  • pieprz

  • gałka muszkatołowa mielona

  • olej rzepakowy tłoczony na zimno

  • świeże zioła

  • smażone warzywa do dekoracji

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Obrane szparagi tniemy w plasterki zachowując główki do dekoracji talerza. Oczyszczone i rozdrobnione pieczarki smażymy w garnku wraz z drobno pociętą cebulą przez ok. 3 minuty. Następnie dodajemy szparagi i zalewamy białym winem, a po chwili bulionem. Gotujemy 20 minut, przyprawiamy, dodajemy śmietanę i miksujemy do konsystencji kremu.
Talerz dekorujemy smażonymi warzywami, skrapiamy olejem i np. kremem balsamicznym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IKrakowianka

10.10.2015 18:52
jak dla mnie rewelacja!

Dorota76

10.10.2015 10:55
na pewno będzie pyszne

Habibi

10.10.2015 07:25
krem z pieczarek robiłam, ze szparagów również, ale nigdy nie pomyślałam, że można by te smaki połączyć ;)

norweska20

09.10.2015 23:00
z wielką ochotą bym zjadła

dom-agi

09.10.2015 21:01
Bardzo apetyczny!

gosia1988

09.10.2015 18:52
pyszności :)

wedith1

09.10.2015 16:46
Smacznie wygląda :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat