Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z młodych ziemniaków

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Wszystkim, którzy zechcą tą zupą urozmaicić swój jadłospis, zapraszam do szczegółowego opisu przygotowania i życzę smacznego.

Składniki:

Składniki:

ziemniaki młode 1 kilogram
cebula 1 sztuka
czosnek 4 sztuki
masło 2 łyżki
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka
śmietana 18% 100 mililitrów
wrzątek 1,2 litra
koperek świeży 2 łyżki
boczek wędzony 200 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z młodych ziemniaków

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę i czosnek siekamy.

Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy składniki, które po kwadransie zalewamy wrzątkiem. Dodajemy płaską łyżeczkę soli oraz kminku. Gotujemy pod przykryciem do miękkości ziemniaków. Studzimy, blendujemy i przecieramy przez drobne sito. Ponownie podgrzewamy z dodatkiem śmietany i posiekanym koperkiem.

Boczek kroimy w drobne słupki, smażymy na suchej patelni, wytapiając tłuszcz. Całość (wraz z tłuszczem, który wzbogaci aromat) dodajemy do kremu.

Doprawiamy solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak