Krem z marchewki z kuskusem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchewka

    600 g
  • kostka rosołowa

    1
  • woda

    800 ml
  • kuskus

    3 łyżki
  • cynamon

  • przyprawa uniwersalna Kucharek

  • imbir starty

    1/2 łyżeczki
  • sok pomarańczowy

    400 (bez cukru)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Krem z marchewki z kuskusem foto
Marchewkę dokładnie obieramy, płuczemy, dzielimy na mniejsze części i wkładamy do garnka.
Krok 2 - Krem z marchewki z kuskusem foto
Zalewamy ją wodą i gotujemy z odrobiną soli aż do miękkości.
Krok 3 - Krem z marchewki z kuskusem foto
Imbir obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki. Gdy marchewka będzie miękka wlewamy do niej sok pomarańczowy, wkruszamy kostkę rosołową, dodajemy starty imbir i szczyptę cynamonu.
Krok 4 - Krem z marchewki z kuskusem foto
Całość gotujemy jeszcze około 3 minut. Zestawiamy z ognia i lekko przestudzoną zupę miksujemy na krem.
Krok 5 - Krem z marchewki z kuskusem foto
Ponownie wstawiamy na ogień i chwilkę gotujemy doprawiając do smaku wegetą. Zupę zestawiamy z ognia, dodajemy kuskus - dokładnie mieszamy. Zupę przykrywamy i ostawiamy, żeby kuskus napęczniał - około 5 minut.
Krok 6 - Krem z marchewki z kuskusem foto
Życzę smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mysza75 01.03.2013 18:43
Fajna zdrowa zupka krem :-)
pierniczkowo 28.02.2013 10:00
robiłam podobną zupkę, jest pyszna:)
-Natka- 26.02.2013 07:22
Nie jadłam jeszcze takiego kremu, ale ma piękny kolorek. :)
IZABELA29 26.02.2013 07:03
pyszne idealne dla małych brzdąców
Konczi 26.02.2013 06:09
nigdy nie jadłam a ślicznie wygląda
gosia561 25.02.2013 23:57
niezłe
Gary Michy 25.02.2013 23:55
a ja myślałam o marchwiance dzisiaj! Fajny przepis :)
Renataj 25.02.2013 23:54
Ciekawy dodatek kuskusu - warto spróbować.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat